Непубликувани досега снимки на кралицата показват как тя позира за портрет на мъж, издирван от Интерпол за отвличане на сина си, пише DailyMail. Оказва се, че художникът, който не плащал издръжка за детето си, бил обвинен и в измама. Той обаче получава нещо много ценно от кралица Елизабет Втора - отпечатък от нейните устни върху салфетка. 

Поредицата от новооткрити снимки, получени от DailyMailTV, показват кралица Елизабет в официална рокля, седнала на трона си, докато художникът беглец Къртис Хупър я снима от различни ъгли, за да използва кадрите, когато рисува кралския портрет.

Кралицата оставя отпечатък от устните си с червило, за да може художникът да улови цвета им максимално точно. 

Снимка: Getty Images

Известният брокер, превърнал се в художник, получава рядката привилегия да рисува кралицата през 1986 г. Той е правил портретите и на Уинстън Чърчил, саудитския крал Фейсал, Питър Селърс и др.

Години преди да застане с фотоапарат срещу Елизабет Втора, той отвлякъл сина си Джейсън от дома му в Торонто, Канада. Заедно с любовницата си Тери около 2 години се укриват от правоохранителните органи. По-късно е открит от Интерпол и детето е върнато на майка му, която не спира да го търси през цялото време, пише още изданието. 

След смъртта му сред вещите на Хупър са открити снимки на кралицата, въпросната салфетка с отпечатък, както и други ценни предмети. Колекцията му е оценена на милиони долари. Снимки за портрета може да видите тук

Снимките показват различни детайли от кралицата - рокля, ръце, но има и кадри на балкона с изглед към двора на Бъкингамския дворец, откъдето кралските особи махат на своите поданици при специални поводи.

Сред находките е и писмо от частния секретар на кралицата Робърт Фелоус от 27 март 1986 г. В него той кани Хупър на първа среща разговор за нейния портрет. 

Кралицата има удоволствието да разгледа молбата ви за фотографска среща в близко бъдеще, за да можете да започнете своя портрет за кметството на Хамилтън

След среща с кралицата, Хупър отива на вечеря с приятели и им разкрива, че е запазил уникален сувенир oт случилото се.

Тъй като тя искала да е сигурна, че цветът на устните й ще е точният, а винаги носела едно и също червило, извадила кърпичка и притиснала устните си върху нея, така че то да се отпечата. 

Кралица Елизабет Втора си слага червило по време на посещение на Фиджи с принц Филип (вдясно), февруари 1977 г.
Снимка: Getty Images

Да си слага червило сама е ритуал, който кралицата прави винаги и навсякъде. 

Веднъж на публично събитие във Вашингтон, първата дама на САЩ, съпругата на 43-ия президент Джордж Буш, Лора Буш, прави същото, като обяснява: „Защо? Кралицата ми каза, че това е хубаво!"