След като изборните резултати в Беларус показаха, че Александър Лукашенко (президент от 1994 г. насам) печели с 80%, а главният му конкурент Светлана Тихановска получава едва 10%, в страната започна серия от масови протести. Особеното на тези митинги е, че на първа линия излизат жените.

Близо 3000 души бяха арестувани още през първата вечер. Митингите бяха разгонвани с безпрецедентна жестокост. Интернет се напълни с видеа, в които групи полицаи бият лежащи на земята тийнейджъри, спират случайно преминаващи коли и изваждат хората от тяхстрелят по балконите на апартаменти с опозиционни флагове и др.

Това промени стратегията на протестиращите. Във вторник вечерта те блокираха много главни улици в страната, а след това започнаха да се събират в "вериги на солидарността" покрай булевардите. Голяма част от тях са жени, облечени в бяло и червено и носещи цветя. В един от най-разпространяваните клипове журналист пита протестираща: "Хвърлят гранати, не се ли страхувате?", на което тя отговоря: "Аз съм работила в детска градина, от нищо не ме е страх.".

Нобеловата лауреатка за литература Светлана Алексиевич също подкрепи недоволството. Тя се обърна към Александър Лукашенко с думите "Отивай си! Отивай си преди да е станало късно, преди страната да потъне в гражданска война. Никой не иска кръв, само ти искаш власт. И това твое желание коства прекалено много кръв"

Една от най-известните беларуски актриси Саша Бортич излезе с плакат с лозунга "Жыве Беларус!" ("Да живее Беларус!") пред посолството на страната в Москва. 

Междувременно тази сутрин се появи ново обръщение на Светлана Тихановска.

В него тя казва, че там, където комисиите са смятали честно, резултатите ѝ са между 60 и 70%. Опозиционерката приканва избирателите си да я подкрепят още веднъж като се подпишат онлайн, че са дали гласа си за нея.

Днес стачкуват работниците на повече от 20 крупни предприятия в страната (сред които Минското метро, заводи за автомобили, трактори и др.).

Това принуди президентът на страната Александър Лукашенко да се появи на екран за първи път от понеделник насам. Той каза: "Ето ме, жив съм, не съм избягал в чужбина, както твърдят някои многознайковци" и предупреди стачкуващите, че не е добре да прекъсват работата си, защото: "Днес няма да произведете 10 трактора, няма да ги продадете, а утре ще дойдат немците и американците и те ще ги продават на Русия".