Присила Пресли е подала съдебен иск, който оспорва контрола на имуществото на покойната й дъщеря Лиса Мари Пресли, предаде Асошиейтед прес.

Искът, подаден миналата седмица във Върховния съд на Лос Анджелис, оспорва валидността на поправка от 2016 г., с която Присила Пресли и бивш бизнес мениджър се отстраняват като попечители. Те се заменят от двете най-големи деца на Лиса Мари Пресли – Райли Киоу и Бенджамин Киоу, в случай че тя почине или стане недееспособна.

Три поколения Пресли - Лиса Мари, Присила и Райли Киоу
Снимка: Getty Images

Междувременно Бенджамин Киоу почина през 2020 г., припомня БТА.

„Живият тръст“ е форма на планиране на имуществото, която позволява на човек да контролира активите си, докато е жив, но да ги разпредели, ако почине. Той изпълнява функцията на завещание, ако не е оставено отделно такова, какъвто изглежда е случаят с Лиса Мари Пресли.

Щастливите родители при изписването на Лиса Мари Пресли от родилния дом, февруари 1968 г.
Снимка: Getty Images

Единствената дъщеря на Елвис Пресли почина на 12 януари 2023 г. в калифорнийска болница на 54-годишна възраст, след като парамедици се отзоваваха на обаждане на телефон 911, в което се съобщава за жена със сърдечен арест. Следователят на окръг Лос Анджелис, който провежда разследването, все още не е посочил причината за смъртта й. Лиса Мари Пресли беше погребана в семейния си дом, Грейсленд, на 22 януари.

В съдебния иск на Присила Пресли е посочено, че има няколко проблема, които поставят под съмнение автентичността на поправката за живия тръст.

Бившата съпруга на Елвис Пресли твърди, че не е била уведомена за поправката, както се изисква, както и че името й е изписано погрешно в документ, за който се предполага, че е подписан от дъщеря й, нетипичен подпис за Лиса Мари Пресли. Тя посочва също липсата на свидетел или нотариална заверка.

Присила Пресли иска съдия да обяви поправката за невалидна.

Майка и дъщеря през 2015 г. в Лас Вегас
Снимка: Getty Images

Според документите, бизнес мениджърът Бари Сийгъл възнамерява да подаде оставка, което според предишните условия на тръста ще направи съпопечители 77-годишната Присила Пресли и 33-годишната Райли Киоу.

Искът на Присила Пресли е сред първите от множество очаквани правни маневри около имуществото на Лиса Мари Пресли, единствената наследница на Елвис Пресли.

Остава неясно каква е стойността на имуществото. В съдебен иск, заведен от Лиса Мари Пресли през 2018 г., според който Сийгъл е управлявал неправилно тръста, се посочва, че той е на стойност над 100 милиона долара, но по-голямата част от тях са изчерпани.