Градовете с богато минало се отличават със забележителна архитектура и уникални паметници. Западната история определя периода, простиращ се от 5 до 15 век, като Средновековие - и много места от тази епоха все още могат да се видят в Европа. Има такива и на други места по света, които датират от този отрязък от историята. Ето десет от най-впечатляващите средновековни градове в света.

1. Мдина (Малта)

Това е старата столица на страната. Този град е разположен на върха на хълм в централната част на големия малтийски остров. Наричан е от местните Тихия град. Мдина е все още ограничена и затворена в собствените си крепостни стени, където населението е по-малко от 300 души. "Сърцето" му е площадът с впечатляващата катедрала “Св. Павел”. Всяка пролет тук се провежда средновековен фестивал. По време на това събитие древната столица на Малта връща часовника назад и потапя своите улици, таверни и площад в средновековна атмосфера.  

Снимка: iStock

2. Талин (Естония)

Талин е най-големият град и столица на Естония. Намира се на южния бряг на Финския залив - на около 80 км от Хелзинки. През годините съхранява средновековното си наследство изключително добре. Укрепленията и кулите на Талин са най-добре запазените в Европа. Ако го посетите, имайте предвид, че долната му част е неговият исторически център. Любопитен факт е, че естонската столица има град-близнак във Франция - Каркасон. След 1991 г., благодарение на високотехнологичната индустрия и на потока от туристи, Талин се е превърнал в един от най-важните градове за Прибалтика. 

Снимка: iStock

3. Торун (Полша)

Той е един от най-старите и красиви исторически градове в Полша. Създаден е от членове на германски орден през 13 век. Познат е преди всичко като родното място на полския астроном Николай Коперник. Старият град е включен в листата за национално културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 г. Разположен е на брега на река Висла, чиито води отразяват средновековната му красота.

Посетителите могат да разгледат укрепленията до руините от крепост, принадлежала някога на религиозен орден на тевтонските рицари, след което да обиколят музеите в града, за да научат още повече за историята на Торун. Сред забележителностите му са още Кривата кула, „Паметникът на дърваря“ и катедралата „Хил Йоанес“. 

Снимка: iStock

4. Истанбул (Турция)

Истанбул е най-населеният европейски град и 15-ият по големина в света. В миналото носи още имената Константинопол, Византион и Цариград. Както Византийската, така и Османската империя оставят своя отпечатък върху него, но въпреки това средновековната кула Галата, построена през 1348 г., остава непроменена, за да може посетителите да й се възхищават.

Използвана като наблюдателна кула, това е най-високата точка на изгубените стени на Галата. Към момента това е изложбено пространство, музей и символ на район Бейоглу и на самия Истанбул. Предлага 360-градусова гледка към най-големия град в южната ни съседка. 

Снимка: iStock

5. Фес (Мароко)

Фес е разделен на три различни района - два от тях датират от Средновековието. Новият град е продукт на 20 век, докато Фес ел-Дждид - със своите дворци, градини и укрепления, датира от 13 век. Фез ел-Бали - старият квартал пък е основан през 8 век. Този фантастичен свят се е оформил около джамията „Карауин“, която има 14 порти и може да събере до 22 000 поклонници. Тя е не само една от най-известните джамии в Източния свят, но и една от най-старите в света (б.а. - от 859 г.). Фес е един от четирите имперски града в Мароко. Носи славата и е най-големият в Западна Африка център за ислямска култура и образование.  

Снимка: iStock

6. Бран (Румъния)

Бран е средновековно селище, разположено в региона на Трансилвания. Заобиколено от природа, то е дом на очарователни исторически сгради, включително замъка Бран. който е построен в началото на 13 век и сега е известен като "Замъка на граф Дракула". Това е популярна туристическа дестинация в северната ни съседка. Издига се над хълм над прохода Рукър – Бран.

Днес замъкът “Бран” е музей, отворен за посетители, които могат да разгледат предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. В подножието на хълма, върху който е изграден замъкът, има малък музеен комплекс, представящ традиционния румънски селски бит и къщи. Пред входа на замъка се намира кръст с надпис на старобългарски език.  

Снимка: iStock

7. Родос (Гърция)

Родос също е част от този период и се разполага на гръцки остров в Егейско море. Благодарение на своите укрепления и исторически паметници, градът сега е класифициран като обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Посетителите не бива да пропускат Двореца на великите майстори или шанса да се разходят по малките калдъръмени улички на града, защитени от укрепления, където модни бутици и художествени галерии се смесват с местни занаятчии. Исторически островът е известен с Родоския колос - едно от Седемте чудеса на света. Можете да видите още Губернаторския дворец, както и венецианските замъци край Монолитос и Критиния.  

Снимка: iStock

8. Хива (Узбекистан)

Заема площ в северозападната част на Узбекистан. Хива е център на историческата област Хорезъм. На запад покрай него тече река Амударя, а на юг и серозапад са пустините Каракум и Къзълкум. Градът е разделен на две части. Дичан Кала е външната част, която в миналото е оградена от стена с 11 порти. Ичан Кала е вътрешната част, която е създадена от тухлени стени, чиито основи вероятно са положени през 10 век. Именно тя се превръща в първата забележителност в Узбекистан, която попада в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Хива се явява важна спирка по Пътя на коприната. Архитектурата му е доста по-различна от тази на европейските градове.

Снимка: iStock

9. Баку (Азербайджан)

Старата част от Баку е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство с паметници, датиращи от Средновековието. На границата между Европа и Азия, архитектурата на столицата на Азербайджан показва и двете влияния. Посетителите могат да разгледат Двореца на Ширваншах и да се възхитят на укрепленията, които маркират Баку като място от периода между 5 и 15 век. Интересно е, че в древността този град е познат като Барака (б.а. - от персийски) и като Пакован (б.а. - от арменски). 

Снимка: iStock

10. Бургхаузен (Германия)

Стар херцогски град. Най-големият в област Алтьотинг, Бавария. Разположен е край река Залцах, която образува границата с Австрия. На това място се намира най-дългият замък на Стария континент, който носи името на града и е с площ от 1051 м., което е потвърдено и от Книгата на Гинес. Почти всичките му укрепления са все още видими. Състои се от главен замък с вътрешния двор и пет външни двора. Най-външната точка на главния замък носи названието “Палас” и там се намират частните стаи на херцога. Днес в него се помещава музеят на замъка, включително късни готически картини от Баварската държавна колекция. В него можете да разгледате още параклиса на Света Елизабет (1255 г.), Рицарската зала, Сградата на арсенала (1420 г.), късно-готическият външен параклис на Св. Хедвиг (1479–1489 г.) и Барутната кула (1533 г.).

Снимка: iStock