Всички сме се изкушавали от бляскавите снимки на туристически дестинации в брошурите, списанията и социалните мрежи, но тези прехвалени места невинаги отговарят на очакванията.

Снимка: Стефани Филева

Разочарованието на някои туристи от Париж например е толкова силно, че те изпитват гадене, халюцинации и ускорен сърдечен ритъм. Състояние, известно като "Парижки синдром".

Снимка: Василена Красимирова

И тъй като френската столица далеч не е единственият град, който разочарова, мрежата за съхранение на багаж Radical Storage е прегледала 826 000 отзива в TripAdvisor за 100 от най-посещаваните градове в света.

Тази година Париж беше изместен от първото място от Орландо, САЩ. За него има най-висок процент отзиви от хора, които се чувстват "измамени", както и най-много коментари за "груби" хора.

Снимка: iStock

Почти 20% споменават колко разочароващо и недостатъчно впечатляващо е било преживяването им там по време на почивката. На второ място се нарежда столицата на Индонезия Джакарта, следвана от тайландската гореща точка за партита Патая.

Снимка: iStock

Прага е описана като „най-незадоволителна“ в 3,9 % от всички ревюта.

Снимка: iStock

А градът, който най-често е описван като надценен, е Да Нанг във Виетнам. Орландо е начело на списъка с дестинации, които са "прекалено скъпи", като в 6,3% от отзивите се споменава тази фаза. За Сингапур е най-голям делът на отзивите, в които туристите говорят за лошо съотношение между качество и цена на предлаганите развлечения.

Снимка: iStock

А когато става въпрос за измами, Маракеш в Мароко е на първо място, тъй като повече от 10% от отзивите, в които се споменават измами, са за този град.

Снимка: Георги Иванов

Проучването разглежда и местата, където туристите са останали по-доволни, отколкото са предполагали. Трите най-добри дестинации са все европейски градове без излаз на море – може би хората имат по-ниски очаквания за местата далеч от плажа.

Снимка: Десислава Хаджийска

Отличниците са БудапещаБрюксел и Цюрих, уточнява БГНЕС.