Световноизвестният символ на Брюксел – Манекен Пис облече кукерски костюм. Това е втората българска носия в гардероба му. Първата беше изработена през 2007 година по случай присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Българският посланик в Белгия Пламен Бончев подари специално изработените дрехи на местната управа на официална церемония в сградата на кметството в белгийската столица. Сред присъстващите на събитието беше и авторът на костюма – Анелия Антова, която е завършила „Мода“ в Националната художествена академия.

„Бяха необходими много смелост и търпение. Отне ми повече време, отколкото предполагах. Трябваше да принтирам двата принта, които са заложени в костюма – единият върху полиестер и вълна, другият върху лен. За тях се използват различни технологии. За рогата ми помогна колега, който изработи 3D проект. Останалата част уших сама вкъщи. Успокоих се чак, след като пробата на костюма на 15 септември бе успешна. Трудно е, когато нямаш модел, върху който да пробваш“, сподели специално за БГ Свят Анелия Антова.