В началото на март Аржентина отмени всички международни пътнически полети, за да защити страната от новата, непозната пандемия от COVID-19. По това време днешният ни герой Хуан Балестеро се намира на малък архипелаг в Португалия, а двамата му възрастни родители в родната Аржентина. Само дни след въвеждането на ограниченията 47-годишният моряк започва своето пътуване до дома по единствения възможен начин, качвайки се на борда на малката си платноходка. 

Следва 85-дневно пътешествие във водите на Атлантическия океан. „Исках да направя всичко възможно да се прибера. Най-важното нещо за мен беше да съм със семейството си", казва Хуан в интервю за Ню Йорк Таймс.

Негови приятели се опитват да го разубедят да не се впуска в това опасно приключение, но уви, или за щастие, не успяват. „Купих си еднопосочен билет и връщане назад нямаше“, разказва морякът.

На един океан разстояние от дома

Плаването през Атлантическия океан с малка лодка е предизвикателство при най-добрите обстоятелства, a по време на пандемия – почти невъзможно. Но това по никакъв начин не спира Хуан да се впусне в приключението. Най-опасният момент от неговото пътуване е, когато лодката му от фибростъкло се преобръща от огромните вълни край бреговете на Бразилия. Имало е и моменти, когато морякът не се чува със семейството си дни.

"Несигурността от това да не знаем къде е той беше много тежка. Но ние нямахме съмнения, че ще се появи жив и здрав", разказва 90-годишният му баща Карлос.

По време на пътуването вярата на аржентинеца непрекъснато e непрекъснато подлагана на изпитания, но той не се паникьосва: "Не ме беше страх, но имаше много неясноти. Беше много странно да плавам по време на пандемия, а цялото човечество да се разтриса около мен", допълва той.

Мореплаването е семейна традиция в семейство Балестеро

Бащата на Хуан започва да го води по рибарските кораби, на които е бил капитан, още на 3-годишна възраст. На 18 години започва работа като рибар в Патагония и оттогава рядко слиза на сушата. Бил е капитан на океанографски платноходки, които изследват китове, както и част от екип от океанолози, които се грижят за морски костенурки и проучват околната среда.

„Вярата ме държи изправен в тези ситуации”

Хуан Балестеро не спира да вярва, че ще стигне до бреговете на Аржентина и до семейството си. И го прави. На 17 юни пристига в родния си град Мар дел Плата, където търпеливо изчаква 14-дневната си карантина и най-накрая се събира с родителите си.

Дойдох в дома си. Ще си засадя градинка и ще си купя 3 пилета. Ще прекарам зимата тук близо до родителите ми. Искам да съм с тях”, категоричен е морякът. И до момента, той е с родителите си, у дома, грижещ се за своята цветна градина.

Подобно на сагата за Одисей, подвигът на Хуан Балестеро разкрива няколко ключови истини: За сина, който е готов да прекоси половината свят, за да усети майчината милувка и бащината прегръдка. За моряка, чиито умения и вяра са непоколебими. За надеждата, че ще стъпиш на родна земя, колкото и да е трудно.

Където има воля, със сигурност ще има и начин.