Студентът Гордън Уейн изминава над 800 км пеша, за да набере средства за организация за прекратяване на бездомността в страната. Каузата е близка до сърцето му, защото сам е преживял ужаса да нямаш покрив над главата си. До преди по-малко от година той е бездомен и има само 6 долара по сметката си. За да покрива разходите си му се е налагало да работи по 10 часа на ден в увеселителен парк. Нощите прекарвал в колата си на някой безлюден паркинг.

"Не мислех, че ще се измъкна от това, честно", казва Гордън.

Но не се отказал да кандидатства в университет и така през лятото се сбъдва една от мечтите му – приет е в престижния Бостънски университет с пълна стипендия.

Пътят към мечтите е изпълнен с благотворителност

Гордън решава да извърви разстоянието от родния си град Карълайн в щата Вирджиния до Бостън преди началото на учебната година. Освен набирането на средства за благотворителност той иска да запознае обществото с проблемите на бездомните. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в света има над 150 млн. души без покрив над главите си.

„Всеки път, когато исках да напусна, просто си мислех за хората, за които правя това. Казвах си, че това е по-голямо от мен самия и трябва да продължа“, разказва пред американската телевизия Ей Би Си Гордън.

Студентът започва пътешествието си през август, като на ден изминава между 30-40 км. По време на дългите преходи получава помощ от добри самаряни, които му осигуряват провизии. Налага му се да върви през царевични ниви и оживени магистрали. Не се отказва. След 16-дневно пътуване достига Бостънския университет.

Никога не се предавайте!

"Надявам се, че мога  да вдъхновя хората да продължат напред. Направете тази допълнителна стъпка дори когато боли, дори когато е трудно. Няма друг избор. Трябва да продължите, ако искате да постигнете това, което целите в живота си", допълва студентът.

Младият добротворец вярва, че след като най-накрая е намерил дом за себе си и много други бездомни ще получат същия шанс.