На 8 юни в София се състоя премиерата на документалния филм на Шон Пен за Украйна - „Суперсила“. Домакини на събитието бяха Посолството на Украйна в Република България и Н. Пр. Олеся Илашчук, както и международната организация - Humanity for Freedom („Човечество за свобода“). Филмът, съвместна режисура на Шон Пен и Аарон Кауфман, цели да представи на зрителите героизма на хората, които се борят за Украйна, както и да демонстрира решителността и храбростта на президента на Украйна Володимир Зеленски.

В знак на подкрепа и съпричастност на събитието присъстваха Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ в Република България и неговата съпруга, Н.Пр. Отар Бердзенишвили, посланик на Грузия в Република България, както и много други представители на дипломатическия корпус.

В прочувствена  реч Н. Пр. Олеся Илашчук сподели: „През последните дни преживяваме още едно зверство от страна на Русия - взривяването на язовир Каховка. Руските агресори за пореден път доказаха, че са заплаха за всички живи същества. Заедно трябва да спрем тази терористична държава, а виновниците да бъдат изправени пред съд за престъпната си агресия. Този документален филм е посветен на това“.

"Украйна е на фронтовата линия във войната с авторитаризма, но страни като България също се борят с агресивното поведение на Путин. Затова трябва да покажем на всички българи колко е важно да продължим да се борим срещу ерозията на свободата.“, добави президентът на „Humanity for Freedom“ Дейн Уотърс, който откри събитието, посветено на борбата за мир.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше подготвил специално видео обръщение към зрителите на прожекцията:

„За мен нашата Суперсила не принадлежи на един човек, тя е във всеки украинец, всеки войник, всеки защитник, лекар, спасител, пожарникар, сапьор, инженер, дипломат, репортер, доброволец. Милиони, милиони украинци се изправят като един – това прави нашата Суперсила безгранична.
Това прави нашата Суперсила завладяваща и независимо къде по света гледате този филм, вие усещате част от Суперсилата на Украйна в себе си.“

През 2022 година в епицентъра на военните действия в Украйна Шон Пен и Аарон Кауфман посещават държавата шест пъти, за да създадат документален портрет на украинския президент Володимир Зеленски и на неговото военно ръководство. Още преди да бъде окончателно завършен документалният филм e избран да открие международния филмов фестивал „Берлинале“ 2023, където получава бурни овации и изключително положителни отзиви.