Гърция е богата на безброй прекрасни острови, предлагащи природни условия за отдих и пълноцена почивка. Един такъв остров е Астипалея, който е част от островната група Додеканези в югоизточните части на Егейско море. Благодарение на изолираността си, Астипалея е останал далеч от очите на масовия туризъм. Това е причината за успешното съхранение на автентичността му.

Снимка: iStock

Астипалея изпъква сред другите гръцки острови със своя незабравим архитектурен облик. Белите кубични къщи и църкви, тесните улички, сините прозорци и дървени балкони създават неповторима атмосфера, характерна за цикладската архитектура.

Малко гръцки острови могат да се похвалят с безупречното очарование на Астипалея. Ако погледнете под определен ъгъл, Астипалея поразително напомня духа на Санторини. Островът разполага с недокоснати от човека плажове, бели къщи и автентични пешеходни пътечки – истиски рай за пътешествениците. Особено за онези, които желаят да избягат от големите туристически тълпи.

Снимка: iStock

Откъм островната столица Хора, построена върху хълмовете, се разкрива поразяващата шир на Егейско море. Върху най-високата точка на хълма се намира замъкът Кверини , който бил построен през венецианската епоха. Той служел като защитна крепост на острова, а днес е най-голямата забележителност на Астипалея.

Хора е най-популярното населено място на Астипалея. Със своите живописни каскади от бели жилищни домове, венецианския замък на върха, вятърните мелници, музеи и многожество фотогенични пейзажи, Хора несъмнено ще ви очарова.

Снимка: iStock

Замъкът Кверини

Венецианският замък Кверини е старинна крепост, издигната от тъмни камъни, създаващи удивителен контраст с белите къщички, осеяли склоновете на хълма. Замъкът бил построен от знатното венецианско семейство Кверини, което управлявало острова след преминаването на кръстоносците през 1204 година. Замъкът бил замислен като убежище срещу нашествията на пирати и други врагове. Той принадлежал на венецианците повече от 300 години, като всеки владелец добавял различни изменения в контрукцията му.

Снимка: iStock

Вятърните мелници

Осемте добре съхранили се старинни вятърни мелници заемат важно място в списъка със забележителните атракции на Астипалея. Според историците мелниците датират от XVIII век. Разположени на върха на хълма, традиционните вятърни мелници придават допълнително очарование на Хора.

Снимка: iStock

Пера Ялос

Само на няколко километра на юг от Хора се намира Пера Ялос – някогащното пристанище на Астипалея. Днес Пера Ялос се отличава с добре развита туристическа инфраструктура и прекрасни плажове, подходящи за къпане. Оттук започват екскурзии с лодки към близките забележителности и други плажове.

Снимка: iStock

Църквата Панагия Портайтисса

Въплащение на култовия гръцки стил на бяло здание със син купол. Отличният вид на църквата я превръща в магнит за фотографите. Тя била построена в средата на XVIII век.

За разлика от някои други гръцки острови, Астипалея не разполага с твърде развита туристическа инфраструктура. Ако обожавате дивите и тихи плажове, можете да посетите Ливадийския плаж, Вати, Пахия Амос или Агиос Константинос. Но ако държите да посетите кафенета и таверни с традицонно меню, плажовете Пера Ялос, Малтеназа и Мармари Бийч са точно за вас.

Вижте повече за остров Астипалея в сайта Palatka.bg