Когато слезеш от ферибота, имаш два варианта пред себе си – да обикнеш този остров или да го намразиш завинаги. Защото на Лимнос няма нюанси, всичко е черно и бяло.

Почитателите на по-луксозната гръцка почивка ще се стреснат от суровата природа, бръснещия вятър и липсата на лъскави заведения. Някои дори ще решат, че е най-добре да се изнесат бързо от острова, но дори и това не е лесно. В разгара на сезона фериботите са препълнени, често се развалят, а понякога въобще не идват, ако моряците са решили да стачкуват за по-високи заплати.

Тези, които са решили да посетят осмия по големина гръцки остров, ще трябва да оставят предразсъдъците у дома. Защото на Лимнос ги очаква едно ново изживяване.

Да, там е сухо, духа силно и често прелитат военни самолети. Но пак там има девствени плажове, истинска пустиня и добре препечени сърфисти, които ще ви вземат акъла с акробатичните си изпълнения във водата.

Добре де, хайде да обобщим, заслужава си да отидете там, каквото и да ви говорят хейтърите.

Снимка: iStock

Лимнос е едно наистина много различно място, което в последно време се отваря към света. Дълги години парчето земя насред Егейско море е непревземаема крепост на гръцката армия. Войниците изграждат бункери, правят си летище, докарват и тежка военна техника. Местните имат специални пропуски, а за туристи и дума не може да става. Военните ги има и до днес, но всички други забрани са паднали. Въпреки това Лимнос все още пази от своята девственост, а през юни и юли може да се окажеш съвсем сам на плажа.

В интерес на истина, именно сърфистите дават нов живот на острова. Тук е мястото, където духат най-подходящите ветрове да изпънеш платното и да летиш с десетки километри в час по морската повърхност.

Българите са едни от първите, които правят своя база на сърфисткия плаж Керос. В началото идват най-запалените, а след тях пристигат и суперлуксозните каравани с нашенски богаташи, които са хвърлили хиляди левове за най-скъпото възможно оборудване, но иначе рядко влизат във водата. Интересно е да видиш тази смес от истински професионалисти със сърфа и кайта и обикновени позьори, които само се надприказват колко е подходящ вятърът, но не влизат дори да си намокрят краката. Важното е да разказват после у дома, че са карали сърф на Лимнос.

Излишната демонстрация на висок стандарт може и да не ви хареса, но точно този остров предлага много други възможности за отдих, стига да не се притеснявате от силния вятър. Защото задуха ли, няма спиране. Фучи и през деня, и през нощта. Пълни ти очите с пясък, а по-късно следобед те смразява при излизането от водата. В началото е стряскащо, но после свикваш, за да отвориш очите си към предимствата на този остров.

Тук наистина има за всекиго по нещо. Излишно е да рекламираме плажовете – в Гърция те са много и са все хубави. По-различното тук е, че има много пясъчни ивици, които са изцяло пусти през деня, а усещането да си сам на плажа въобще не е за пренебрегване.

За феновете на "Какао бийч" също е помислено. Плажчето Фанараки предлага чадъри, шезлонги и студени коктейли. А гледките навсякъде са по много и са напълно безплатни.

По цял ден на плажа омръзва, но на Лимнос има какво друго да се прави и да се види. Задължителна дестинация е църквата "Богородица Какавиотиса", която местните са обявили за единствения в света църковен храм без покрив. Черквата се намира в пещера на върха на планината Какавос, откъдето се открива незабравима гледка. Дори само това пътуване може съвсем спокойно да уплътни един от особено ветровитите дни на Лимнос.

Заради стратегическото си място островът е посещаван от персите, венецианците и османците. На него през XIV век е заточен и патриарх Евтимий, наклеветен от ромейския император Йоан V Палеолог, че крие в килията си голямо съкровище на българските царе.

Уморите ли се обаче от разглеждане на руини и разрушени крепостни стени, задължително се разходете до пустинята. Да, на този остров ще намерите пясъчни дюни и ще се почувствате като истинска чалга звезда. Та нали някои от най-популярните фолк певици пръснаха луди пари, за да снимат клиповете си насред пустинята. В случая имате и допълнителна екстра – от дюните се открива страхотна гледка към морето.

Не пропускайте разходката и до главния град Мирина. Кокетни къщи са съчетани с ретро постройки, а между тях са сгушени десетки ресторанти, където скаридите и мидите никога не свършват.

И понеже стана дума за морските деликатеси, дори и да не ги обичате, точно на този остров няма да останете гладни. Всяко село на Лимнос си има своята кръчма на центъра и своя специалитет. Прочути са т.нар. кукуреци – печено агнешко месо и дреболии. Не пропускайте и петел с паста, омар с паста и, разбира се, различните заешки специалитети. Цените са като в Солун – 7-8 евро за традиционната гръцка салата и 10 евро за основно ястия.

Двойната стая е 50-60 евро през юни и юли, а през август цените стигат до 80 евро. Хотелите обаче са малко и са предимно около Мирина. Опитните туристи наемат селски къщи без екстри за около 500-800 евро за целия сезон.

Снимка: iStock

Дивите зайци буквално са превзели Лимнос. Понякога през нощта основният път от Мирина до вътрешността на острова се осейва с труповете на премазани от колите зайци. Но това е друга тема.

И ако вече сте се запалили да посетите острова през септември, не забравяйте дългото пътуване. Първо ви чакат 3-4 часа шофиране от София до Кавала, но истинското изпитание идва след това. Пътуването с ферибот (17 евро на човек и 30 за автомобил в едната посока) е около четири часа и половина. По-неприятното е чакането, за да качите автомобила на кораба. На пристанището се извиват огромни опашки от коли, каравани, рейсове и дори тирове. Диспечерите са истински богове в натъпкването на още и още превозни средства в търбуха на ферибота. Още по-лошото е, когато фериботът се развали, което не е чак толкова рядко явление. Ако повредата се окаже сериозна, единственият изход е да се наеме стая в Кавала в очакване на следващия ферибот.

Осемчасовото пътуване е изпитание, но пак не спира желаещите да отидат на острова на сърфистите. Веднъж отидеш ли там, няма начин да не се влюбиш в изгорелите от силното слънце полета, в студените чукари и закътаните плажчета.