Принц Уилям отдаде почит на дядо си Филип, който почина в петък на 99-годишна възраст. Емоционалният текст на Уилям, който е втори в линията за онаследване на трона след баща си Чарлз, е придружен от умилителен кадър, направен от Кейт Мидълтън през 2015 г. в Норфолк. На него виждаме принц Филип и първородния син на Кейт и Уилям – Джоржд, който също е престолонаследник.

„Вековният живот на дядо ми бе в служба на страната, на неговата съпруга, кралицата, и на нашето семейство. Щастлив съм, че той бе пример, който мога да следвам, както и че бе до мен в добри и тежки дни. Благодарен съм, че съпругата ми можа да го опознае. Оценявам спомените, които моите деца ще имат от прадядо си – например да ги вози в каретата си и да ги забавлява с дяволитото си чувство за хумор“ – пише 38-годишният принц Уилям в социалните мрежи.

Херцогът на Единбург се оттегли от публични изяви през август 2017 г. заради напредналата си възраст
Снимка: Getty Images

Погребението на херцога на Единбург ще бъде в събота следобед, 17 април. Братът на Уилям – принц Хари, вече пристигна във Великобритания, като е в задължителна карантина в дома си. Неговата съпруга Меган Маркъл няма да лети от Калифорния до Острова заради напредналата си бременност.