На 14 ноември 2021 г. принц Чарлз навърши 73 години.

Той стана крал на Великобритания на 8 септември 2022 г. веднага след кончината на майка си Елизабет Втора. Приживе тя не му отстъпи трона, както направиха някои възрастни монарси в Европа.

Снимка: Getty Images

Принц Чарлз е завършил в Кеймбридж – той е първият престолонаследник с университетска диплома, нарушавайки традицията да отиде във военно училище.

През 2005 г. той се ожени за старата си любов Камила Паркър Боулс.

Снимка: Getty Images

По план сватбата трябваше да е на 8 април, но се отложи с ден заради погребението на папа Йоан-Павел Втори.

Тъй като и двамата са разведени, нямаше църковна служба. Родителите на Чарлз – кралица Елизабет и принц Филип, не присъстваха на церемонията, но взеха участие в молитвената служба в църквата Сейнт Джордж.

Още при годежа е обявено, че ако Чарлз стане крал, Камила няма да получи титлата кралица, а ще бъде Princess Consort.

Снимка: Getty Images

Чарлз и Камила се запознават по време на поло мач през 1970 г. и веднага си допадат, но съдбата има други планове. През 1971 г. Чарлз постъпва във военно-морския флот, а и Камила не притежава така нужните по онова време качества за брак с него – синя кръв и девственост.

Ето защо Камила възстановява връзката си с Андрю Паркър Боулс и двамата се женят. През 1981 г. Чарлз сключва брак с Даяна Спенсър, но пет години по-късно започва да се среща тайно с Камила.

Снимка: Getty Images

Новината за връзката им става публична през 1992 г., когато пресата публикува записи на техни разговори. По-късно същата година Чарлз и Даяна обявяват официално, че са разделени. През 1995 г. Камила и Паркър Боулс съобщават, че са в развод. Чарлз и Даяна се развеждат на 28 август 1996 г. Година по-късно принцесата загива при автомобилна катастрофа в Париж.

Снимка: Getty Images

През 1998-а, година след трагичния инцидент, Чарлз и Камила заживяват заедно, но все още бракът им изглежда невъзможен, ако Чарлз иска да запази статута си на престолонаследник.

Снимка: Getty Images

През 2000 г. обаче кралица Елизабет кани на обяд сина си и Камила – ясен знак, че дава благословията си за връзката им.

Снимка: Getty Images

След сватбата заглавията в британската преса са „Съпругата, която той винаги е искал“ и „30 години по-късно Чарлз внесе ред в личния си живот“.

Снимка: Getty Images