През 1995 г. журналистът на Би Би Си Мартин Башир си осигурява интервю с Даяна, като й показва фалшиви банкови документи за извършен аборт на бавачката на нейните деца Уилям и Хари.

Чрез тази измама Мартин Башир внушава на Даяна, че принц Чарлз има връзка с бавачката и тя склонява да даде голямо интервю за предаването „Панорама“.

Тиги Лег-Бурк, принц Чарлз и двамата му синове пристигат в Цюрих за ски ваканция, февруари 1994 г.
Снимка: Getty Images

В легендарното интервю Даяна прави признанието, че в брака й с принц Чарлз е „малко пренаселено“ и всъщност са били „трима“ – визирайки дългогодишната приятелка на принца Камила Паркър Боулс. Даяна и Чарлз са разделени от 1992 г., но именно интервюто пред Би Би Си принуждава кралица Елизабет да поиска от двойката официален развод. През 1996 г. той става факт.

Кадър от интервюто за Би Би Си
Снимка: Getty Images

Наскоро стана ясно, че Мартин Башир няма да бъде подведен под отговорност, тъй като полицията не вижда в действията му престъпление.

Според британския вестник „Телеграф“ обаче Би Би Си ще плати на бавачката Тиги Лег-Бурк обезщетение от поне 137 000 долара.

Източникът на „Телеграф“ е цитиран да казва „Тиги Лег-Бурк бе в центъра на манипулацията, извършена от Мартин Башир, и е добре, че медийната корпорация оценява нанесените й щети“. Според изданието обезщетението ще бъде изплатено скоро.

Принц Хари с бившата си бавачка през април 2006 г.
Снимка: Getty Images

Тиги напусна работата си в Бъкингам през 1999 г., след като се омъжи. В момента тя живее в Уелс и все още не е коментирала новината.

Тиги Лег-Бурк, октомври 2008 г.
Снимка: Getty Images

През месец май Би Би Си обяви резултатите от своето вътрешно разследване. Докладът, изготвен от бившия член на Върховния съд лорд Джон Дайсън, доказа, че 58-годишният Башир е използвал навремето две фалшиви банкови извлечения, за да манипулира Даяна и да си осигури интервю с нея.

„Използването на измама е позволено само при разследването на сериозни криминални престъпления. Интервюто с Даяна не попада в тази категория“ – сподели тогава пред „Дейли Телеграф“ Ричард Ейър, инспектор по редакционната политика в Би Би Си през 1995 г.

Принцеса Даяна загина на 36 години при автомобилна катастрофа в Париж през август 1997 г.

Стоп кадър от изповедта на Даяна, довела до развода й с принц Чарлз
Снимка: Getty Images

„Скоро след интервюто Даяна се промени. Постоянно се притесняваше, че има някакъв заговор срещу нея. Параноята я доведе до мисълта, че принц Чарлз има връзка с една от гувернантките на синовете им. Страхът от подслушване я накара да промени и номера на телефона си в двореца Кенсингтън“ – сподели през ноември 2020 г. Роза Монктън, една от най-близките приятелки на Даяна, пред „Дейли мейл“.