Снимка на тигрица, която е прегърнала дърво в сибирска гора, спечели един от най-престижните фотоконкурси в света - Wildlife Photographer of the Year.

На руския фотограф Сергей Горшков са му били необходими 11 месеца, за да улови момента, използвайки скрити камери. Търпението му обаче е възнаградено, след като беше обявен за Фотограф на годината през 2020 г. от херцогинята на Кеймбридж на церемония в лондонския Природонаучен музей.

Снимката е избрана сред повече от 49 000 кадъра, като Роз Кидман Кокс, председател на журито, я нарича "уникално зърване на интимен момент дълбоко в магическа гора".

Животното е амурски или сибирски тигър, който живее в обширните гори на Източна Русия близо до границата с Китай и вероятно Северна Корея. Популацията на вида все още е застрашена от изчезване заради бракониерството и дърводобива, което засяга плячката на тигрите - най-вече елени и диви свине.

Амурските тигри обитават огромни територии - до 2000 км за мъжките екземпляри и 450 км за женските, което прави заснемаето им  изключително трудно.

Горшков казва, че е знаел, че шансовете му са били малки, но е бил решен да заснеме животното. Той е огледал гората, за да открие знаци, загатващи за присъствието на тигъра - косми от козината, урина или следи от драскотини по дърветата. 

Той инсталира скрита камера срещу дървото през януари 2019 г. и удря бинго с кадъра през ноември 2019 г. Руският фотограф озаглавява снимката с името "Прегръдката".

Снимка: © Liina Heikkinen, Wildlife Photographer of the Year 2020

Тази година изложбата на фотоконкурса ще бъде открита на 16 октомври в Природонаучния музей в Лондон (Natural History Museum).

Следващото издание на фотоконкурса Wildlife Photographer of the Year стартира в понеделник (19 октомври).