Най-възрастната жена в южната ни съседка Гърция – Ирини Барулакис, никога не е хоспитализирана за никакви болести, с изключение на херния и счупена ръка.

119-годишната Ирини е от Ханя, остров Крит. Общината на града излезе с изявление по повод смъртта ѝ и се позова на принципите, с които е израснала столетницата и това, че ги е предала на децата си.

„Нейният начин на живот и нейните добродетели са модел за нас и пример за подражание“, пишат от общината.

Най-възрастната жена в Гърция претърпява операция

Г-жа Барулакис става популярна в медийното пространство преди няколко години, когато претърпява операция на тазобедрената става. Операцията преминава успешно въпреки напредналите ѝ години и тя се завръща у дома при децата и внуците си.

Каква е тайната на нейното дълголетие?

Ирини е второ дете в многодетно семейство с четири момичета и две момчета. Тя очевидно има добри гени, тъй като баща ѝ е починал на 107, а майка ѝ на 100 г.

Барулакис се омъжва през 1939 г. за Спирос Барулакис от Стилианос, който е инвалид. След измръзване са му ампутирани пръстите на единия крак.

Заедно имат пет деца, три момчета и две момичета. Отглеждат ги трудно и в условия на бедност, само с инвалидната пенсия на Спирос. 

„Когато бях в много трудно положение, се помолих: Свети Георги, помогни ми“, признава Ирини пред Ханиотико Нео Петрос Панигиракис през 2019 г.

„Чувах глас, който ми казваше: „Аз помагам““, допълва тя.

Ирини признава, че винаги се е придържала към критската диета с много зеленчуци и зелени подправки. Не е приемала никакви лекарства, но се е оплаква, че е загубила зрението си и вече не може да вижда децата, внуците и правнуците си.