Майка от Германия моли за информация за дъщеря си, за която твърди, че е била отвлечена от палестински бойци по време на музикален фестивал в Израел, натоварена в задната част на пикап и возена по улиците.

Германската туристка Шани Лук е присъствала на фестивал в близост до границата с Газа, когато бойци на Хамас нахлуват в района, откриват огън и карат ужасените музикални фенове да тръгнат да бягат през пустинята.


Майката на младата жена, Рикарда, заявява, че е видяла видеозапис, на който Шани е "в безсъзнание в колата", след като е била отвлечена.

Показвайки снимка на дъщеря си на мобилния си телефон, майката твърди в социалните мрежи, че дъщеря ѝ е била "отвлечена с група туристи в Южен Израел от палестинското движение „Хамас“".

"Изпратиха ни видеозапис, в който ясно се виждаше как дъщеря ни е в безсъзнание в колата с палестинците и как те обикалят из Ивицата Газа", каза тя. "Моля ви да ни изпратите каквато и да е помощ или новини. Много ви благодарим."

След като новината за нападението на "Хамас" на израелска територия се появи рано в събота, семейството на г-жа Лук започва отчаяно да се опитва да се свърже с нея.

За ужас на семейството, те я разпознават във видеоклип, разпространен в социалните мрежи, на който се вижда тялото на млада жена, качено в задната част на пикап и заобиколено от въоръжени бойци и други хора, крещящи "Аллаху Акбар" (Бог е най-велик).

Жената от видеото лежи с лице надолу, но семейството ѝ казва, че са я разпознали по нейните характерни прическа и татуировки.

"Имаме някаква надежда", казва братовчед ѝ Том Вайнтрауб Лук пред "Вашингтон пост".

Според израелското правителство най-малко 100 израелски войници и цивилни са били отвлечени при нападението на „Хамас“.

Съобщава се, че от фестивала са изчезнали и други хора, включително британският гражданин Джейк Марлоу, въпреки че израелското посолство в Обединеното кралство заяви пред Би Би Си, че не знае дали той е бил взет за заложник.

На видеоклипове, публикувани в социалните медии, се вижда как израелска жена, идентифицирана като Ноа Аргамани, която също е присъствала на събитието, е отвлечена и държана на мотоциклет от двама мъже.

Гили Йоскович, която също е присъствала на събитието, разказва пред Би Би Си, че се е скрила под едно дърво в полето, докато въоръжените мъже са обикаляли и са стреляли по всички, които са успели да намерят.

Сраженията продължават, след като този уикенд Израел беше ударен с изненадваща атака от "Хамас".

Вижте какво разказва за ситуацията една българка, живееща в Израел: