Израелската спасителна служба съобщи, че е прибрала около 260 тела от атакуван от Хамас музикален фестивал в пустинята, като общият брой на жертвите се очаква да нарасне.

Седмици наред развълнувани меломани очакват с нетърпение фестивала Supernova, който се провежда в пустинята в Южен Израел, съвпадайки с еврейския празник Сукот.

"Дойде моментът, когато цялото семейство отново ще се събере" - вълнуват се организаторите в социалните мрежи преди началото на феста. - И какво забавление ще бъде само!".

Броени часове по-късно социалните мрежи вече са наводнени със съобщения, снимки и видеа на отчаяни хора, които се опитват да намерят близките си, след като палестински екстремисти нахлуват на фестивала и откриват огън като част от мащабна изненадваща атака срещу Израел.

Израелската аварийно-спасителна служба "Зака" съобщи, че медицинските ѝ екипи са прибрали около 260 тела от мястото на провеждане на музикалния фестивал, на който са присъствали хиляди хора и който е бил нападнат от бойци на Хамас, пише още Би Би Си. Общият брой се очаква да нарасне с оглед на това, че в района работят и други медицински екипи.

На видеа, разпространени в социалните мрежи и от израелски медии, се вижда как десетки посетители на фестивала бягат през поле, докато наоколо отекват изстрели. Много от тях са се скрили в близките овощни градини или са били застреляни, докато са бягали.

Снимка: Facebook/@Tribe of Nova

Средствата за масово осведомяване цитираха и очевидци, които говориха за клането, посочва ДПА.

По-рано беше съобщено, че бойци на Хамас са атакували участници във фестивал близо до границата с Газа и са отвлекли неуточнен брой хора оттам, които са били отведени в Газа.

Не е ясно дали жертвите на музикалния фестивал са включени в известния към момента общ брой на убитите при мащабната атака срещу Израел, които според местни медии, които се позовават на източници от сферата на здравеопазването, са най-малко 700. Над 2000 души са ранени, пише още БТА.

При ответните израелски удари по Газа са загинали 413 палестинци, а почти 2300 са ранени, съобщи министерството на здравеопазването там.

Жена с двойно ирландско и израелско гражданство е в неизвестност след изненадващото нападение на Хамас в събота. Ирландските власти съобщиха, че са загубили връзка с 22-годишната Ким Дамти, чието местонахождение е неизвестно след безпрецедентната атака срещу Израел.

Според изданието "Айриш таймс", което първо съобщи новината, майката на младата жена е ирландка. Ирландският премиер Лио Варадкар потвърди, че е запознат със случая.