През септември 2022 г. датската кралица Маргрете обяви, че от 1 януари 2023 г. децата на сина й Йоахим ще изгубят кралските си титли. Вместо принц и принцеса те вече са само граф и графиня.

Решението беше изненадващо не само за медиите, но и за самите членове на кралското семейство. Принц Йоахим има четири деца – Николай и Феликс са отпървия му брак, а Хенрик и Атина са от настоящата му съпруга принцеса Мери.

Кралица Маргрете със сина си Йоахим, съпругата му и четирите им деца
Снимка: Getty Images

Кралица Маргрете поясни, че в интерес на монархията е само децата на прекия престолонаследник (в случая това е най-големият й син Фредерик) да запазят запазят титлите си. Тя не използва думата „икономии“, а определи промените единствено като „необходими“.

23-годишният Николай, най-големият син на Йоахим, не скри разочарованието си и сподели пред датското издание Ekstrabladet:
„Разбира се, цялото ни семейство е много натъжено. Както вече казаха моите родители, ние сме в шок от това решение, както и от скоростта, с която се развиха нещата. Не разбирам защо трябваше да стане по този начин.“

Снимка: Getty Images

На въпроса как се променят отношенията с баба му, кралица Маргрете, Николай отговори с „Не мисля, че е нужно да обяснявам това“.

Той има успешна кариера на модел, а преди два дни публикува в новосъздадения си Инстаграм профил любопитни снимки от семейния ски уикенд.

Принцеса Мери разкри, че 10-годишната й дъщеря Атина дори е била тормозена в училище по тази тема.

„Ти ли си тази, която вече не е принцеса?“ – питали я децата.

След смъртта на Елизабет Втора кралица Маргрете е най-дълго управлявалия монарх в Европа. Тя е на трона от 15 януари 1972-а, а тази снимка е от празненствата по случай 50-годишнината от коронацията й. 

Снимка: Getty Images