Датският кралски двор разпространи официалните снимки на принцеса Мери, направени по повод нейния 50-годишен юбилей. Докато съпругът й, 53-годишният престолонаследник принц Фредерик, е с военна униформа, Мери е с блестяща светлосиня рокля и бижута, инкрустирани с рубини и диаманти.

Мери е носила колекцията от тиара, обеци, гривна, брошка и пръстен при обявяването на годежа й с принц Фредерик през 2003 г.

Снимка: Hasse Nielsen

Ценните бижута са носени от бившата годеница на Наполеон Бонапарт – Дезире Клари, при неговата коронация в Нотр Дам, Париж, през 1804 г. Когато една от наследничките на бижутата се омъжва за датския принц през 1869 г., те остават като сватбен подарък за Дания, тъй като с цветовете си (бяло и червено) напомнят за флага на скандинавската държава.

Снимка: Hasse Nielsen

Любопитен е фактът, че принц Фредерик се запознава с бъдещата си съпруга в един бар в Сидни през 2000 г. Принцът е в Австралия по повод летните олимпийски игри.

Двамата поддържат връзка от дистанция, а през декември 2001 г. австралийката Мери се премества в Дания. Женят се през май 2004 г. и имат четири деца: Кристиан (16), Изабела (14) и 11-годишните близнаци Жозефин и Винсент.

Снимка: Hasse Nielsen

Заради пандемията юбилеят на принцеса Мери, който е на 5 февруари, няма да бъде отбелязан с гала вечеря, а в тесен семеен кръг.