Датският принц Фредерик и съпругата му Мери обявиха, че от есента 16-годишният им син Кристиан ще учи в гимназията Ордруп. В края на юни те отписаха сина си от едно от най-престижните училища в страната Херлуфсхолм. Кралското семейство предприе тази решителна стъпка след появата на обвинения за сексуално насилие и тормоз в интерната. Кристиан (най-вдясно на снимката горе) не е пряко свързан със случаите на насилие.

В официалното изявление тогава бе пояснено, че семейството е „дълбоко разтърсено“ от разкритията на Националната образователна агенция, които поставят множество въпроси за управлението на Херлуфсхолм.

Снимка: Getty Images

Принц Фредерик и съпругата му Мери смятаха тази есен да запишат и 15-годишната си дъщеря Изабела в престижния частен пансион, но, разбира се, се отказаха. Тя ще учи в гимназията Ингрид Йесперсен в Копенхаген.

Снимка: Getty Images

54-годишният Фредерик е пряк престолонаследник, а синът му Кристиан е втори в линията за унаследяване на датската корона.

Любопитен е фактът, че принц Фредерик се запознава с бъдещата си съпруга в един бар в Сидни през 2000 г. Той е в Австралия по повод летните олимпийски игри.

Двамата поддържат връзка от дистанция, а през декември 2001 г. австралийката Мери се премества в Дания. Женят се през май 2004 г. и имат четири деца: Кристиан (16), Изабела (15) и 11-годишните близнаци Жозефин и Винсент.

Снимка: Hasse Nielsen

През февруари принцеса Мери навърши 50. За официалните снимки тя бе с тиара, обеци, гривна, брошка и пръстен, носени навремето от бившата годеница на Наполеон Бонапарт – Дезире Клари, при неговата коронация в Нотр Дам, Париж, през 1804 г. Когато една от наследничките на бижутата се омъжва за датския принц през 1869 г., те остават като сватбен подарък за Дания, тъй като с цветовете си (бяло и червено) напомнят за флага на скандинавската държава.