Кейт Мос отпразнува 50-ия си рожден в Париж със звездно парти до малките часове на нощта. Тя си тръгна от купона в 2 през нощта в компанията на дъщеря си Лила (21) и своите приятелки Винъс Уилямс (43) и Стела Маккартни (52).

Снимка: Getty Images

Кейт изглеждаше великолепно в полупрозрачната плетена черна рокля. Супермоделът празнува в компанията на своя приятел Николай фон Бисмарк, редакторът от британския Vogue Едуард Енинфул и гримьорката Шарлот Тилбъри.

Снимка: Getty Images

Партито бе в луксозния парижки ресторант Laurent, който има собствена винарска изба. 37-годишният приятел на модната икона – Николай, както и дъщерята на Кейт Мос – Лила, също бяха избрали черния цвят за разлика от Стела Маккартни, която бе с много къса рокля с тигров принт.

Снимка: Getty Images

Кейт пристигна във френската столица от Оксфорд с частен, седемместен самолет. Тя отседна в един от най-луксозните хотели в света – Риц.

Снимка: Getty Images

Партитата за нейните кръгли годишнини винаги са епични. За 30-ия рожден ден тя организира купон с тема „Красива и проклета“, който според слуховете е завършил с оргия в хотел Claridge's в лондонския Мейфейър.

40-ия рожден ден пък бе отпразнуван с 4-дневно парти в стил Гластънбъри.

Снимка: Getty Images

Кейт Мос е израснала в южната част на Лондон. Светът на модата я открива, когато е на 14 години. Кампания на Келвин Клайн я превръща в звезда, когато е на 17. През 2022 г. Мос каза в интервю по Би Би Си, че се е чувствала уязвима и изплашена в този ранен етап от кариерата си.

Снимка: Getty Images

Слабата фигура на Кейт Мос предизвиква фурор в модата, създавайки тенденцията на т.нар. хероинов шик. По това време актуалните модели на подиума са Синди Крауфорд, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл.

Снимка: Getty Images

Ексцесиите в бляскавия начин на живот на Мос допринасят за популярността ѝ. Тя има връзка с актьора Джони Деп, а впоследствие – с Пийт Дохърти, с когото написва и няколко песни.

Снимка: Getty Images

През 2005 г. таблоиди публикуват снимка на Мос, на която се вижда кокаин. Манекенката губи сключените договори и кариерата ѝ изглежда приключила. В крайна сметка не ѝ е повдигнато обвинение и тя се връща на работа, още по-популярна отпреди. През 2011 г. Мос сключи брак с рокмузиканта Джейми Хинс, но няколко години по-късно двойката се раздели.

Снимка: Getty Images

Влиянието на Кейт Мос излиза извън света на модата. Британският художник Лушън Фройд ѝ рисува портрет, а златната ѝ 18-каратова статуя, изработена от Марк Куин, беше изложена в Британския музей през 2008 г.

Снимка: British Vogue

В Националната портретна галерия в Лондон има осем портрета на Кейт Мос.