Музикантът Жан-Мишел Жар и сестра му Стефани бяха лишени от наследство от техния баща, композитора Морис Жар, съобщи АФП. Двамата обжалваха решението на френския съд пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Снимка: Getty Images

Съдът не вижда никаква причина да отмени решението на на френския съд по делото, се казва в изявление на ЕСПЧ. "Не съществува генерално и безусловно право на децата да наследят част от собствеността на родителите."

Снимка: Getty Images

Френският съд е преценил, че ищците не се намират в състояние на бедност или нужда. Според съда Морис Жар е имал право да обезнаследи Жан-Мишел Жар, на 75 г., и сестра му Стефани, на 58 г.

Снимка: Getty Images

Морис Жар живее в САЩ от средата на 60-те години на 20-и век. Той е носител на три награди "Оскар" за музиката към филмите "Лорънс Арабски", "Доктор Живаго" и "Пътуване до Индия". Умира през 2009 г., припомня БТА.

Морис Жар е оставил всичките си активи на своята последна съпруга - Фуи Фон Кон, чрез семеен тръст. Тръстът е юридическа структура, предвидена от калифорнийското право, която двамата ищци напразно се опитваха да оспорват.

Снимка: Getty Images

Според френското право теоретично не е възможно да се обезнаследи дете на принципа на запазената част, която не съществува в правото на щата Калифорния. В случая Жар обаче през 2017 г. касационният съд във Франция е игнорирал запазената част, защото законът във Франция не може да се налага над този в Калифорния.