"Английският джентълмен” в спортната редакция на bTV Иван Боянов е роден в един от най-футболните градове в Европа – Манчестър, където прекарва първите 6 години от живота си. Когато идва време да прекрачи училищния праг, семейството му се прибира в България. Автор е на редица интервюта със суперзвезди на българския и световния спорт. Поканихме го да разкаже за любимите си дестинации в нашия "Летен гид". Ето какво ни сподели той: 

Със сигурност пътуването е едно от големите ми хобита, а спрямо повода и търсените емоции има много различни видове пътувания. Определено обичам да обикалям някои от най-красивите места в България – планините. По време на един поход, освен добра физическа подготовка, човек може да се наслади на страхотна хармония с природата, чист въздух, спокойствие и… студена бира (смее се). Често се случва да нощуваме с палатки в планините, което също носи много положителни емоции.

Обичам да съм с приятели, но ми се е случвало да пътувам сам в България и в чужбина и тези моменти също имат своя чар, причината е, че не трябва да се съобразяваш с никого и можеш да угаждаш изцяло на собствените си желания. Пътуването с приятели и близки, обаче носи съвсем различна емоция. Споделяш моментите, изграждаш запомнящи се спомени в компанията на любими хора и в много случаи виждаш по по-различен начин местата, именно благодарение на тези хора, с които пътуваш.

Всеки начин на пътуване има своите плюсове. Харесвам пътуването със самолет, защото в повечето случаи те отвежда към някоя по далечна дестинация от родината, а в рамките на един ден може да се стигне до почти всяка точка на света. Освен това, самолетът може да е място, в което човек да се аклиматизира към предстоящото му лично/работно приключение. Пътуването с кола също е страхотно, защото с очите си виждаме как се променя обстановката, хубавата музика и приятните разговори пък правят пътя част от почивката. Пътуването с влак е много интересно, но у нас не е добре развита железопътната транспортна мрежа. В Западна Европа със сигурност това е един от най-приятните начини на пътуване заради точността, качеството на влаковете и скоростта. 

Аржентина и Китай за момента са местата, които са ме впечатлили най-силно, както и Хималаите в Непал. Трите места са тотално различни, но по свой уникален начин ми предложиха невероятни емоции и ми създадоха много незабравими спомени.

Дните прекарани в Патагония винаги ме карат да се сещам за мащаба на региона, невероятно красивите природни забележителности, феноменалното телешко месо и чудесното червено вино. Бях в Южна Америка по работа и след това с приятели направихме обиколка на страната за 14 дни. По-голямата част от времето прекарахме в Патагония (в градовете Ел Калафате и Ел Шалтен). В местността може да се види един от най-големите глетчери в света – Перито Морено.

Колите под наем са голямо предимство, а шофирането в Патагония огромно удоволствие – в рамките на 50-60 километра път се разминавахме с по 1-2 коли, а откриващите се гледки към високите върхове и красивите езера са спиращи дъха. Около Ел Шалтен има много подходяща местност за преходи в планината, които могат да бъдат направени за по един ден и да се види най-високия връх в региона Фиц Рой.

В Европа съм много силно привързан към красотата на Тоскана в Италия. Ако пътувате от Северна Италия към този регион, посетете градчето Лука, вземете си колелета под наем, насладете се на хубаво италианско кафе и автентична обстановка в красивото крепостно селище.