Шведската тийнейджърка Грета Тунберг призова САЩ и нейния президент Доналд Тръмп да слушат науката за изменението на климата в сряда.

Активистката завърши трансатлантическото си пътуване до Ню Йорк, проведено с яхта с нулеви въглеродни емисии, за да участва на срещата на върха на ООН за климатичните промени в Ню Йорк през септември.

16-годишната шведка, която отпътува на 14 август от английския град Плимут, привлече международното внимание миналата година, когато започна да отсъства от училище в петък, за да протестира срещу политическото бездействие срещу климатичните промени и глобалното затопляне, като вдъхнови младите хора по света да правят същото.

Вместо да пътува със самолет, който допринася за атмосферното замърсяване с въглерод при изгарянето на керосина, Тунберг реши да предприеме пътуване през Атлантическия океан без въглеродни емисии, като плава с 60-футовата яхта "Malizia II", оборудвана със соларни панели и подводни турбини, които произвеждат електричество на борда.

Снимка: Getty Images

"Странно е. Винаги всички ме питат за Доналд Тръмп. Искам да кажа, че посланието ми към него е просто да слуша науката, а той очевидно не го прави. Както винаги отговарям на този въпрос: ако никой не успя да го убеди за климатичната криза и за спешността от действия, защо тогава аз трябва да мога да го направя? Сега просто ще се съсредоточа върху повишаване на информираността и хората като цяло ще започнат да се грижат и ще осъзнаят колко голяма е кризата", каза Тунберг пред "Ройтерс". 

"Толкова много искам да благодаря на всички, които са тук, както и на всички, които участват в тази битка за климата, защото това е борба, надскачаща граници и континенти", допълни Грета.