.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Грета Тунберг отплува от Европа към САЩ с яхта, която не отделя вредни емисии (ВИДЕО)

Стела Костадинова | преди 9 седмици
Снимка: Getty Images
Екоактивистката Грета Тунберг предпочете да пътува две седмици с яхта пред удобния полет със самолет, за да докаже, че винаги има екологична алтернатива

Преди година и половина Грета Тунберг беше едно обикновено момиче, за което никой не беше чувал. Едва на 16-годишна възраст зад името й обаче вече стоят международно движение срещу климатичните промени, срещи с едни от най-видните политически фигури в Европа, номинация за Нобелова награда, множество корици на списания, както и хиляди вдъхновени сърца по цял свят. Грета е разказвала неведнъж, че преди се е чувствала сама – единствено тя се е интересувала за опазването на околната среда. Но как успява да вдъхнови хората?

Жените, които са "силите на промяната" в проекта на Меган Маркъл за Vogue (част трета)Меган Маркъл избра 15 жени, които ни вдъхновяват с историите и социалната си дейност

Грета Тунберг
Снимка: Getty Images

Думите не са единственият коз на активистката, онова, на което разчита, са действията. Последният пример за това е решението на Грета да пътува с яхта до САЩ вместо със самолет. По този начин момичето ще спести на съвестта си и околната среда 1000 кг въглероден диоксид, които се отделят по време на полет.

16-годишната ученичка Грета Тунберг е номинирана за Нобелова награда за мир Тя може да стане най-младият лауреат на отличието

Екоактивистката ще прекоси за около 2 седмици Атлантическия океан, за да вземе участие в срещата на високо равнище на ООН в Ню Йорк през септември. Яхтата, която ще бъде неин дом през следващите дни няма баня и тоалетна, захранва се чрез соларни панели и подводни турбини и не отделя никакви вредни емисии. Заедно с нея пътува баща й и екип, който да документира преживяването на момичето.

Капитанът на яхтата споделя, че ще пътуват бавно, за да не си причиняват излишни трудности. Преходът звучи като голямо предизвикателство за много хора, но Грета е непоколебима, въпреки морската си болест. Двуседмичното пътуване може да бъде проследено на живо от онлайн платформа.

Липсата на тоалетна обаче не е единственото притеснително за екипажа. Август е месецът, в който има много бури в Атлантическият океан. Но дори това не успява да наклони везната към друг транспорт. Грета отплува под лозунга "Обединени зад науката". Тя категорично коментира: "Винаги ще има хора, които не разбират или приемат науката. Аз ще ги игнорирам"

Грета Тунберг
Снимка: Getty Images

Грета „не желае да казва на хората какво да правят“, но им показва, че има  „еко“ алтернатива за всичко. На въпросът дали ще се срещне с Доналд Тръмп, момичето отговори, че „няма смисъл да говори с човек, който не иска да я чуе“. Има силен сблъсък на позиции между американския президент и активистката особено относно решението САЩ да излезе от Парижкото климатично споразумение. Грета знае, че не може да промени всекиго, но споделя, че „някои неща всъщност се променят, като мисленето на хората например. Не достатъчно бързо, но все пак е нещо“.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите