Снимките от край време не се правят само да запечатат спомени. В ерата на технологиите всеки може да е фотограф любител дори само със смартфона си. А социалните мрежи служат за галерия, в която всеки може да изложи своето "произведение" на изкуството - дали ще е селфи, или пък снимка в цял ръст, може и просто живописен пейзаж. Изборът оставяме на вас.

Снимка: Личен архив

В разгара на лятото решихме да споделим с вас няколко популярни идеи за интересни снимки, придружени с точни локации из нашата страна. Сигурни сме, че не сме единствените, които са се питали къде се намират тези разкошни лавандулови полета например.

Море от лавандули

Лилавото всяко лято е на мода, както и в гардероба, така и за снимки. Последните години е повече от модерно да се снимаш сред лавандули. Лилавите полета те пренасят в ароматна провансалска приказка.

Страната ни се радва на голям брой лавандулови полета. Може да се отправите по подбалканския път към Розовата долина. Със сигурност по пътя освен живописни гледки ще срещнете и немалко лавандулови полета. Ненапразно наричат този район "българския прованс".

Ако сте тръгнали към Южното Черноморие, по пътя към Бургас, малко преди Ямбол също може да попаднете на лилавите полета. Топ три в нашата класация обаче са полетата в: 

 • Село Дуванлии, край минералните извори на Хисаря. Локацията набра голяма популярност в последно време, така че не се учудвайте, ако не сте единствените, отбили се за снимки. Освен лавандулите за фон, може да се възползвате и от допълнителни декори като маса, столове, врата и колело, които да допринесат за оригиналността на вашата лилава снимка.

 • Село Блатница, Пазарджик е другата дестинация, край която се ширят вълшебните лилави поля. Плантацията е частна, така че със сигурност трябва да се консултирате със собственичката преди да се впуснете във фотосесии.
 • Село Тъжа, Казанлък има както и частни, така и свободно достъпни полета.

Лавандулите цъфтят през юли, това е месецът, в който е хубаво да планирате лавандулова фотосесия, за да се наслаждавате на най-хубави кадри. Други съвети, които ще са ви полезни за по-ефектни снимки, е да ги направите малко преди или по време на залеза, ако уцелите т.нар. “Златен час” (golden hour). При избора на подходящи дрехи за фотосесията най-добре ще е да заложите на цвят, контрастиращ с лилавото, за да се откроявате от лавандуловия фон.

Снимка: Личен архив

Слънчогледови полета 

Какво по-лятно може да си представите от слънчогледите или снимка сред тях. Редом с лавандулите те също са фаворити за креативни фотосесии. Сезонът на слънчогледите е август, така че след лавандулите този месец, следващия може да заложите на "слънчогледови" снимки.

Слънчогледовите полета са по-често срещани, както в селата, така и край пътя. Все пак ви предоставяме три сигурни места, на които ще можете да се снимате сред слънчевите растения.

 • До манастира “Св.Мина” край София - не само че е близко, но и полетата са лесно достъпни за снимки.
 • Балчик - ако пътувате по Северното Черноморие, то Балчик е мястото. Слънчогледовите полета там често са спирка за снимки на български и на румънски туристи.
 • Правец - край града има няколко полета, в които преспокойно можете да си направите забавна серия от снимки.

Снимка: istockphoto.com

"На Бали" 

Бали може да се окаже не просто лесно достъпна дестинация, ами направо безплатна. Разбира се, тук визираме балите от сено, които всяко лято можем да видим по българските полета. Село Кичево до Варна например се е превърнало в любителско място за снимки "на бали". 

Снимка: Личен архив

Важно е все пак да отбележим, че което и поле да изберете за снимки, е хубаво да се поинтересувате за разрешение.

 • Нова Планинка на хоризонта: Мариана Киречева създаде пътеводител за Пирин
 • Александра Чарийска - на мотор до Скалния манастир в местността Шашкъните (и не само)
 • "Златен парк" в Луковит е истинска приказка, сътворена от природа и човешки ръце
 • Как да си изкарате зверски добре в малкото село... Зверино
 • What3words: Тези три думи могат да спасят живота ви
 • Коритото на Арда, където Родопа ще ви прегърне като майка
 • Захари от градина „Въдворена“: Скуката е за скучни хора. Самота на село няма
 • Най-доброто, което направих, когато исках едновременно да работя, да съм с детето си и на море
 • Добромир Райнов: С времето не спирам да се изненадвам колко непознати места има в България
 • Светилищен комплекс Митровица, Сватбата, Провъртеник - и още видения от зората на времето