Правителството на Финландия даде специална пресконференция, в която всички въпроси бяха изпратени и зададени от деца. Най-младият премиер в света, 34-годишната Сана Марин, излезе онлайн пред децата на Финландия, заедно с министъра на образованието Ли Андерсон и министъра на науката и културата Хана Косонен.

Трите жени отговориха на въпроси, изпратени от деца от цяла Финландия. Въпросите бяха прочетени също от деца, които се намираха в отделно студио и в домовете си. Отговорите бяха на Фински и Шведски, които са двата официални езика на Финландия.

Някои от въпросите, които най-много вълнуват децата бяха:

  • Кога ще се върнем в училище?
  • Можем ли да ходим да плувам през лятото?
  • Кога ще можем отново да се срещнем с бабите и дядовците си?
  • Добра ли е ситуацията във Финландия?

На въпроса колко дълго ще продължи ситуацията с коронавируса, Ли Андерсон отговори: “Това е много добър въпрос, но е много труден за отговаряне. Ние в правителството вярваме, че вероятно ще трябва да имаме предвид вируса още доста дълго време. И вероятно ще трябва д следваме още дълго правилата, които приехме заедно - да мием ръцете си, да стоим настрана от другите хора и да не посещаваме възрастните си баби и дядовци. Това вероятно ще продължи и през есента.”

Последният въпрос, зададен в пресконференцията, беше “А ние какво можем да направим за Финландия?”, на което Сана Марин отговори: “Най-важната работа на децата в този момент е да продължат да учат, макар училището да не е същото, както преди. Също така е много важно да поддържате връзка с роднините си и приятелите си. Сигурна съм, че много баби и дядовци биха се радвали внуците им да се обадят и да ги питат как са.

След конференцията Ема, една от младите “репортерки”, които задаваха въпросите на правителството, сподели впечатленията си: “Разбрах всичко много добре. Казаха много директно каква е ситуацията, какво можем и какво не можем да правим. Но бях разочарована, че още много време няма да можем да посещаваме бабите и дядовците си."