Една млада финландка ще влезе в историята като най-младия министър-председател в света. Санна Марин е на 34 и ще оглави правителството, след като досегашният премиер подаде оставка. Тя ще застане начело на коалиция, в която влизат 5 партии, чиито лидери са само жени. Очаква се тя да положи клетва тази седмица.

Още един интересен факт - 4 от петте лидери на партиите в управляващата коалиция са под 35 години. А за финансов министър се спряга името на 32-годишната Катри Кулмуни.

В момента, в който Марин поема правителството, ще бъда най-младият управляващ министър-председател в света. Премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардърн, за която сме ви разказвали вече, е на 39, докато премиерът на Украйна Олексий Хончарук е на 35.

Въпросите и притесненията за крехката й възраст не закъсняват, а тя е категорична, че никога не се е замисляла за нещо, различно от това защо е влезнала в политиката.

„Никога не съм се замисляла за възрастта или пола си. Мисля за причините, заради които влязох в политиката и за нещата, заради които спечелихме доверието на избирателите.”

Медиите пишат за нея, че е израснала в апартамент под наем с майка си и нейния партньор в живота, който е жена. През 2015 година заявява за онлайн изданието на финландското женско списание Menaiset, че като дете се чувствала „невидима”, защото не можела да говори открито за семейството си. Въпреки това майка й я подкрепяла и я накарала да вярва, че може да направи всичко, което иска.

Санна Марин е вторият човек от семейството, който отива в университет. Тя бързо си пробива път в партията на социалдемократите, като само на 27 оглавява градската администрация на финландския град Темпере, а през 2015 година става депутат.

От юни месец е министър на транспорта и комуникациите на страната.

И когато си мислите, че по-вдъхновяващ факт за една жена на 34 не може да има, то ще ви кажем, че последните събития в професионалния път на Марин се случват, докато тя се грижи за 22-месечната си дъщеря. От профила й в Инстаграм виждаме, че тя е обикновена жена като всяка от нас – обича да ходи на почивки, споделя снимки с половинката си, чете книги, гледа детето си и не се притеснява да покаже фотоси, на които кърми.

Марин ще е едва третият министър-председател от женски пол в скандинавските страни и Исландия.