Ако ходите на интервю за работа, или ви предстои важна среща в офиса, внимавайте с цвета на дрехите. Има една страна, в която червеното би било голяма грешка.

В Малайзия живеят различни етнически групи, включително китайска, индийска и друг. Всяка от тях има свои собствени традиции и обичаи. Въпреки че червеният цвят обикновено се свързва с положителни вибрации, включително и късмет, някои фирмени разбирания го асоциират с агресия.

Много компании в Малайзия забраняват носенето на червени дрехи. Причината? Това се счита за цвета на протестите. 

Червеното привлича всички погледи

Червеното се счита за прекалено силен цвят в професионалната среда. Сигурно поне веднъж в живота си сте чували, че червената вратовръзка се нарича и „силна вратовръзка“. Червеният цвят може да прави впечатление на работното място, но това много зависи от контекста, аудиторията и посланието, което се опитвате да изпратите, сочи Hellogiggles.

Защо розовото е актуално - вижте във видеото

„В много отношения червеното за мен е внимание - независимо дали това означава негативен, или позитивен аспект“, казва стилистът Ниджера Кънингам, в компанията за професионално дамско облекло. „Червено се носи, когато искате да направите изявление. С него се чувствате по-смели“, допълни тя.

Червеният цвят дори в природата служи като предупреждение.

  • Червеното сияние на огъня ни насочва към необходимата топлина и светлина;
  • Наситено червеното на кръвта сигнализира за нараняване или физическа опасност;
  • Залезът на слънцето ни подсказва, че настъпва нощ;
  • Червеният цвят на плодовете се откроява сред зеленината, насочвайки ни към прехраната.

Поради всички тези послания, свързани с червения цвят, някои учени смятат, че хората са еволюирали, за да бъдат по-внимателни към този цвят.

Червеното като символ на определен статус

Снимка: iStock

Инстинктът ни да възприемаме червеното като цвят на властта също има дълбоки исторически корени. Много култури по света отдавна възприемат червеното като цвят с висок статус.

Древните китайски империи са възприемали червеното като кралски цвят. За тях той е представлявал елемента на огъня, който в китайската философия се е свързвал с неща като лидерство, увереност и динамика.

Векове по-късно католическата църква възприема червения цвят като символ на Христовата кръв и той се носи от кардинали и дори крале, които искат да подчертаят „даденото им от Бога право да управляват“.

Червения цвят е агресивен

Мъжете, облечени в червено са по-опасни, сочи проучване от 2015 г. Носенето на червено в работна среда може да е чудесно, само ако се опитвате да изплашите някого или искате да бъдете възприемани по-агресивно. Пример за това е адвокат, който прекарва много време в съдебната зала или има важно дело.

Червеното е по-секси

Снимка: iStock

Всичко, свързано с любовта и секса, е червено. Този цвят символизира плодородието. Мъжете намират жените, облечени в червено, за по-привлекателни и желани според някои проучвания. Дали всичко това е добре в работна среда, е спорно. Привлекателността обикновено носи значителни икономически ползи, включително по-голяма вероятност за одобрение за нова работа и по-добри шансове за повишение.

Жените възприемат червения цвят негативно

Жените възприемат други жени, облечени в червено, като по-застрашителни, интересуващи се от секс и дори ги смятат като достойни за унижение.

Трябва ли да се обличате в червено за работа?

Червеният цвят със сигурност ще ви направи център на внимание. Облечени в него ще изглеждате и по-доминиращи. Хората, които носят червено се чувстват по-уверени, което дори може да засили чувството им за продуктивност.