Литературен скандал бушува в българските социални мрежи от седмица.

Български политици направиха внушението, че МОН планира премахването на стихотворението на Иван Вазов "Аз съм българче" от учебната програма.

"В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов", бяха категорични от министерството.

"Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те трябва и се научават да рецитират "Аз съм българче" още в първи клас. Опитът показва, че това не представлява трудност за децата”, допълват оттам.

Днес обаче скандалът избухна отново - този път заради корица на детска книжка с творбите на Иван Вазов.

На нея виждаме момче, облечено в жълто-сини дрехи, което размахва българското знаме.

Журналисти в социалните мрежи предположиха, че цветовете са избрани тенденциозно, за да съответстват на украинския флаг.

Издателството веднага реагира с позиция, от която става ясно, че обложката е от 2006 г.

Ситуацията коментира и самият художник Борис Стоилов: "На корицата от 2006 г. е в жълто и синьо (единият ми син имаше такъв анцуг като малък). Никакви политически намеци не е имало в онези години.

Ако сега излезе в бяло и червено, вероятно ще бъда обвинен в прополски симпатии. Не мога да предвидя какво ще стане утре и кой цвят ще е грешният.

Нека не превръщаме всичко в политика."