Днес - 4 август, точно преди 332 години бенедиктинският монах Пиер Периньон създава шампанското. Историята започва през 1535 г. във френската област Лиму, където се случва първото голямо производство на пенливо вино. По-късно, защитено с договора от Мадрид през 1891 г., само пенливото вино от областта Шампан във Франция може да носи името шампанско. 

Шампан е винен регион в историческата провинция Шампан, намиращ се в североизточната част на Франция, в лозарските райони. Около Реймс и Еперне са най-добрите изби за шампанско, където дори в днешни дни то се приготвя от сортовете шардоне и пино ноар.

Кога започва производството на шампанско в България?

Първото шапманско наречено "Искра" излиза на пазара през 1959 г.  и е произведено в Чирпан. През 70-те и 80-те години България утвърждава позицията си като значим производител на пенливи вина. След промените през 90-те години и с навлизането на частни винопроизводители, българското шампанско започва да се развива с ново, по-високо качество.

Днес много български изби предлагат класни пенливи вина, като някои от тях са отличени на международни конкурси. Имаме голямо разнообразие от  Шардоне, Совиньон блан, Пино ноар и други.

Кой е Пиер Периньон?

Пиер Периньон е френски бенедиктински монах от 17-ти век, живял в Шампан, където е бил признат за майстор на избата и е постигнал значителни успехи в производството на вино, включително и създаването на специална методика за смесване на  различни сортове грозде.

Снимка: iStock

Ако сте пропуснали видеото най-отгоре, можете да го гледате тук:

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK