"Барби" измина дълъг път в развитието си - първата кукла "Барби" е с руса коса, сини очи и бански костюм. А благодарение на серията "Вдъхновяващите жени" стана поетеса и авиаторка. Сега Барби е първата дама на САЩ, пише Си Ен Ен.

Една от най-влиятелните жени на 20 век вече ще бъде модел за подражание на много момичетата по света - бившата първа дама на САЩ Елинор Рузвелт е превърната в кукла "Барби" като част от поредицата на компанията "Вдъхновяващи жени", която отдава почит към влиятелните жени от историята. 

Така Елинор Рузвелт става единствената първа дама на САЩ, която има кукла "Барби", кръстена на нея.

"Радваме се да приветстваме бившата първа дама Елинор Рузвелт в поредицата "Вдъхновяващи жени" на "Барби" и да покажем как нейното постоянство като защитник на политиките за граждански и икономически права оказаха влияние върху света", казва Лиза Макнайт, старши вицепрезидент и глобален ръководител на "Барби" и куклите в "Мател".

Най-новото попълнение на компанията-производител излиза специално, за да отпразнува Международния ден на жената на 8 март, който отбелязва социалните, икономическите, културните и политическите постижения на жените.

Елинор Рузвелт е американска общественичка, съпруга на 32-рия президент на САЩ Франклин Делано Рузвелт и племенница на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт. След смъртта на съпруга си започва да се изявява като писател, публицист и правозащитник. Елинор Рузвелт става председател на създадената през 1946 г. комисия на ООН за правата на човека. Тя също така има различни изяви срещу бедността, расовата дискриминация и в защита правата на жените. Тя списва журналистическа колона, която затвърдява нейната популярност, авторитет и уважение от страна на американските политици. 

Франклин Делано Рузвелт има най-дългия мандат като президент на САЩ и е единственият президент, избиран повече от два пъти на тази длъжност. Той е една от основните политически фигури в историята на 20 век и един от най-популярните американски президенти, който води страната при преодоляването на Голямата депресия и през Втората световна война.

Куклата "Барби" в чест на Елинор Рузвелт е облечена елегантно в рокля с флорален принт, перлена огърлица и черна шапка.

"Елинор Рузвелт е една от най-влиятелните първи дами в историята. Тя беше яростен защитник на мира, расовата справедливост и гражданските права; енергичен и разумен политически съветник; посвети живота си, за да направи света по-добро и по-справедливо място", казва Дженифър Ерера, вицепрезидент по външните работи на Националния женски исторически музей.