Като част от поредицата кукли "Вдъхновяващите жени" на "Барби", компанията-производител "Мател" пусна кукла в чест на световноизвестната поетеса, писателка и активистка Мая Анджелоу.  

Откакто "Мател" стартира серията през 2018 г., Анджелоу вече е десетата реална историческа личност, която се присъединява към колекцията, за да вдъхновява малките момичета. 

Куклата на Мая Анджелоу вече е сред редиците на девет други невероятни жени - като Ела Фицджералд, Фрида Кало, Амелия Еърхарт и Катрин Джонсън.

"Поредицата "Вдъхновяващите жени" отдават почит към невероятните героини на своето време - смели жени, които рискуваха, промениха правилата и проправиха пътя на поколения момичета да мечтаят по-смело отвсякога", заявяват от компанията. 

"Куклата Барби на Мая Анджелоу излиза в чест на наследството и въздействието на активизма, работата и постиженията на д-р Мая Анджелоу", допълват от комапнията.

Автор на няколко автобиографични книги, Мая Анджелоу е една от видните фигури на движението за граждански права в средата на миналия век.   

Тази година младата поетеса Аманда Горман последва стъпките на Робърт Фрост и Мая Анджелоу, като представи свое произведение на церемонията по встъпване на президента на САЩ Джо Байдън.

Началото да бъдат канени поети на инаугурацията на президента е поставено от Джон Кенеди през 1961 г., след което Бил Клинтън и Барак Обама продължават традицията при всеки от мандатите си.  

Куклата на Анджелоу е облечена в оранжева етно рокля с флорален десен и носи тюрбан на главата, като в ръцете си държи най-продаваната й автобиография "Знам защо птицата в клетка пее".  

Снимка: Instagram/@barbie

Красивата колекционерска кукла "Барби" е последното от поредицата усилия на "Мател" да отдаде почит към жените, които са достоен модел за подражание и да представи по-голямо разнообразие в гамата си.

След като десетилетия куклите "Барби" вдъхновяват малките момиченца с красота и модни влияния, сега ще го правят и с ум и дързост. Точно на Международния ден на жената на 8 март през 2018 г. Тогава "Барби" пусна нова серия кукли на пазара, които са базирани на реални жени.