На днешния 28 май през 2014 г. в дома си на 86-годишна възраст завинаги затвори очи американската поетеса и общественичка Мая Анджелоу. 

Мая Анджелоу е артистичен псевдоним на Маргарет Ан Джонсън – американска поетеса, писателка, актриса и общественичка. Родена през 1928 г., тя е една от видните фигури на движението за граждански права в средата на миналия век. Най-известни сред творбите й са седемте автобиографични книги, които пише. До тях достойно място заемат три книги с есета, както и множество книги с поезия.

Детството й протича кошмарно, след като родителите й се развеждат. На Маргарет й се наложило да порасне много по-рано от нейните връстници и да започне да работи. Преди да стане писател и поет, тя работи като готвачка, проститутка и танцьорка в нощен клуб. За творбите си и защитата на гражданските права е получила десетки награди и над тридесет почетни докторски степени. 

Днес се навършват 4 години от смъртта на Мая Анджелоу - изказваме почит към живота и творчеството й, като ви припомняме избрани нейни цитати.

„Любовта не признава бариери. Тя прескача препятствия, огради, преминава през стени, за да стигне до своята дестинация, пълна с надежда.”

„Ако дълбоко в сърцето си искаш да се грижиш за някого, непременно ще успееш.”

„Ако не харесваш нещо, промени го. Ако не можеш да го промениш, промени си отношението.”

„Всички велики постижения изискват време.”

„Ако имаш само една усмивка, дай я на хората, които обичаш.”

„Вярвам, че всеки човек се ражда с талант.”

„Научих, че хората ще забравят какво сте казали, хората ще забравят какво сте направили, но хората никога няма да забравят начина, по който ги карате да се чувстват.”

„Няма по-голяма болка от това да заровиш неразказана история вътре в теб.”

„Думите означават повече от това, което се пише върху хартията.То отнема правото на човешкия глас да ги изпълни с дълбок смисъл.”

„Може да се сблъскаме с много поражение, но не трябва да бъдем победени.”

„Любовта е като вирус. Може да се случи на всеки по всяко време.”„Мъдрата жена си пожелава да не бъде враг на никого; мъдрата жена отказва да бъде жертва на когото и да е.”

„Идеята е да го напиша, така че хората да го чуят, да се плъзне през мозъка им и да отиде направо в сърцето.”