Кукла Барби с витилиго и кукла без коса са най-новите попълнения в линията Barbie Fashionistas на компанията Мател.

"Гордеем се, че Барби е най-разнообразната линия кукли на пазара, която продължава да се развива, за да отразява по-добре света, който момичетата виждат около себе си", заявява Лиза Макнайт.

Снимка: Mattel

Витилиго е хронично кожно заболяване, което се проявява при около 1% от човешката популация. Симптомите на витилиго се изразяват в появата на светли петна по кожата, подобни на карта, когато клетките, произвеждащи пигмента меланин, престанат да функционират.

"Докато продължаваме да предефинираме какво означава да си "Барби" или да приличаш на Барби, предлагането на кукла с витилиго в основната ни линия за кукли позволява на децата да се ангажират с още повече истории, които виждат в света около тях", се казва в изявлението на глобалния ръководител на Barbie & Dolls Portfolio в Mattel, Inc.

Снимка: Mattel

"За да проектираме тази кукла, работихме с дерматолог, за да гарантираме, че витилиго е точно представено", казва Макнайт.

"Ако момичето страдат от косопад поради някаква причина, то може да се види отразена в тази линия кукли", се казва още в изявлението на "Мател" за куклата Барби без коса.

Линията Barbie Fashionistas беше стартира през 2015 г., след тежък обществен натиск поради прекалено едностранчивия и идеалистичен образ на жената, който куклите Барби създават у малките момичета.

Вижте повече за новите кукли Барби с витилиго и без коса във видеото по-горе