Този декември най-големите (или поне най-заможни) киномани ще имат уникална възможност да се сдобият с предмети от най-големите холивудски продукции. Организаторите на търга очакват да спечелят повече от четири и половина милиона паунда и ще предложат над 900 предмета от филми като „Междузвездни войни“, „Топ Гън“, „Хубава жена“, „Спасяването на редник Райън“, „Завръщане в бъдещето“ и много други.

Снимка: imdb.com

Един от най-скъпите артикули в търга е цял костюм, носен от Киану Рийвс по време на снимките на „Матрицата“. Очаква се той да се продаде между 40 и 60 хиляди паунда.

Голяма част от предметите са от филмите „Междузвездни войни“. Почитателите на космическата сага на Джордж Лукас могат да се сдобият не само с меча на Оби-Уан Кеноби, но и управляван с дистанционно модел на дроида R2-D2 от филма „Соло: История от Междузвездни войни“.

Снимка: imdb.com

На търга нещо интересно ще намерят не само любителите на научна фантастика, но и почитателите на класически романтични комедии. Сред предлаганите на търга артикули са и култовите високи ботуши, които Джулия Робъртс носи във филма „Хубава жена“. С този филм Робъртс направи големия си пробив и стана една от най-популярните актриси в Холивуд.

Зад търга стои компанията „Prop Store“, която се управлява от верния почитател на „Междузвездни войни“ Стивън Лейн. Пред „Ройтерс“ той сподели, че част от тези предмети са попаднали при него почти случайно.

Докато е бил при един възрастен човек, работил по филмите на Лукас, Лейн забелязал малка кристална топка на един от рафтовете: „И той ми каза: „Знаеш ли, че това зад теб е кристалната топка, която Дейвид Боуи използва във филма „Лабиринтът“, разказа Лейн. „И аз възкликнах: „Кристалната топка от „Лабиринтът“ е тук?“ Бяхме прекарали три часа в една стая, за да търсим неща от „Междузвездни войни“, но на него не му беше хрумнало, че на някого ще му е интересно точно това нещо.

Снимка: imdb.com

Очаква се кристалната топка да бъде продадена за между 10 и 15 хиляди паунда.

Сред най-интересните предмети любителите на филми ще намерят якетата на Том Круз от „Топ Гън“, на Брад Пит от „Боен клуб“ и на Майкъл Джей Фокс от „Завръщане в бъдещето“. Там са и шапката на Джак Никълсън от ролята му като Жокера в „Батман“, както и каската на Том Ханкс от „Спасяването на редник Райън“.

Търгът ще се проведе онлайн на 1 и 2 декември, а потенциалните купувачи могат да наддават онлайн или по телефона.