Преди 30 години Ричард Гиър влезе в ролята на бизнесмена Едуард Луис, който се нуждае от компанията на проститутката Вивиан (Джулия Робъртс) за една седмица. Резултатът е филмова класика, донесла на Робъртс „Златен глобус“ за главна женска роля. Тук събрахме няколко любопитни факта за романтичния филм.

Снимка: Getty Images


Ричард Гиър наистина свири на пиано. Дори е автор на произведението, което изпълнява.

Във ваната, в която Вивиан пее, е имало повечко препарат, за да се получи обилна пяна. Препаратът обаче бил толкова силен, че измил боята от косата на Джулия Робъртс. Наложило се вечерта след снимките да я боядисват отново.

Ричард Гиър води Джулия Робъртс на опера, но не на коя да е, а на „Травиата“ (Верди). Сюжетът е за куртизанка и богат мъж, които се влюбват.

Колието, което Джулия носи в операта, струва 250 000 долара. По време на снимките то е било охранявано от въоръжен представител на бижутерийния магазин.

Филмът е трябвало да се казва „3000“. Това е сумата, която Едуард ще даде на Вивиан за едноседмичния ескорт (ако отчетем инфлацията, днес това се равнява на 6000 долара). Името е променено, след като песента на Рой Орбисън „Хубава жена“ е включена в саундтрака на лентата. 

Червеното палто на Вивиан е купено за 30 долара малко преди да започнат снимките.

По време на снимките Джулия Робъртс е на 22, а Ричард Гиър е на 40.

Това е последният филм за Ралф Белами (в ролята на Джеймс). През 1991 г. той умира на 87-годишна възраст.

Ролята на Вивиан е била предлагана на Сандра Бълок, Мег Райън и Сара Джесика Паркър, но те не са харесали образа.

Уинона Райдър и Дрю Баримор са се явили на кастинг, но режисьорът е решил, че са твърде млади за ролята.

Снимка: Getty Images

Ал Пачино отказва ролята на Едуард, макар че е правил пробни снимки с Джулия Робъртс.

Джон Траволта също е бил на прослушване за ролята.

На постера на филма главата на Джулия Робъртс е насложена върху тялото на друга жена – Шели Мишел

На постера на филма главата на Джулия Робъртс е насложена върху тялото на друга жена – Шели Мишел
Снимка: Getty Images

Джулия Робъртс е от щата Джорджия. Режисьорът Гари Маршал се е притеснявал, че южняшкият й акцент е твърде очевиден, затова добавят в сценария реплика, в която героинята сама признава, че е от Джорджия.

Снимките на филма са направени между 24 юли и 18 октомври 1989 г. По-голямата част от сцените са заснети в Бевърли Хилс. Ferrari и Porsche отказват предложението за продуктово позициониране, тъй като не са съгласни марките им да се асоциират с героя на Ричард Гиър, който си поръчва проститутка. В Lotus Cars обаче не са толкова консервативни и предоставят за снимките Esprit SE. След излизането на филма продажбите на този модел се утрояват.

Снимка: Getty Images

В началото на филма виждаме хотела, в който Вивиан живее. Неслучайно последните три неонови букви от думата Hotel не светят. Остава само Ho, което е жаргонната дума за проститутка.

10 години преди „Хубава жена“ Ричард Гиър се снима в „Американско жиголо“, където предлага компанията си на самотни жени.

През 1999 г. режисьорът Гари Маршал отново работи с Ричард Гиър и Джулия Робъртс за филма „Булката беглец“.

Ричард Гиър импровизира, когато защипва пръстите на Джулия Робъртс с кутийката на колието. Смехът на актрисата е напълно естествен и продуцентите с радост включват сцената във филма.