Последният личен автомобил, шофиран от принцеса Даяна, отива на търг. Това съобщават британските медии в навечерието на най-мащабното състезание с ретро автомобили The Classic Silverstone.

В България специалната надпревара може да бъде гледана на живо единствено онлайн на спортния сайт www.btvsport.bg, като стартовете са от днес до неделя на легендарната писта от Формула 1 - "Силвърстоун".

Според пресата на Острова, Лейди Ди за последно е шофирала уникален спортен модел на Форд Ескорт, на който е била собственик в периода 1985-1988 г.

Търгът, на който ще бъде разиграна колата, също ще се проведе този уикенд на "Силвърстоун", като се очаква цената на модела да достигне $200 000.

Моделът на покойната принцеса Даяна, която загина на 36-годишна възраст при катастрофа в Париж през 1997, е един-единствен, който е в черно.

Обикновено този Форд Ескорт е в бял цвят, такъв е бил и първоначално при закупуването му от Даяна. Заради изричното настояване на британската полиция, а и от мерки за сигурност към кралското семейство, колата на Даяна е била пребоядисана в черен цвят.

Медиите в Англия споделят, че изборът на Даяна да шофира точно този спортен модел е бил доста смел, предвид неговите технически характеристики и скоростта, която може да развива. В същото време, нито веднъж, докато е била горд собственик на своя Форд Ескорт, принцесата не е нарушила правилата за движение, нито пък е била хваната да шофира с превишена скорост.

Даяна е започнала да кара колата, когато тя е била почти нова: на едва 40 000 изминати километри. Редом до черния й Форд Ескорт, на търга на "Силвърстоун", ще бъде разигран и уникален модел Ленд Роувър, който е бил собственост на Маргарет Тачър по време на изборите през 1979 г.. Тя го е ползвала за своите срещи с кралица Елизабет.