Единствената дъщеря на кралица Елизабет Втора днес празнува кръгъл юбилей – принцеса Ан навършва 70! Бъкингамският дворец отбеляза повода, като представи три нови портрета на принцесата, които са направени в нейния извънградски дом Гаткомб Парк.

Снимка: Getty Images

Принцесата прекара голяма част от времето си по време на изолация именно в имението, което се намира в английската провинция Глостършър.

Снимка: Getty Images

кПринцеса Ан Елизабет Алис Луис е родена е на 15 август 1950 година в резиденция Кларънс Хаус. Тогава нейната майка все още не е кралица. Тя заема 14-о място в поредицата за наследяване на трона. Още с раждането си става принцеса, а през 1987 г. като единствена дъщеря на кралицата, се сдобива с титлата Princess Royal. Princess Royal обикновено, но не автоматично, се дава от монарха на нейната или неговата най-голяма дъщеря, а в случая – единствена. Обожава конете и конната езда и дори се състезава активно.

Ан язди кон - 1968 г.
Снимка: Getty Images

Когато е едва на 21, печели състезание по конен спорт, Би Би Си я избира за личност на годината в категория „Спорт“.

Първият ѝ брак е с Марк Филипс (продължава до 1992 година), а вторият – с Тимъти Лорънс. Има 2 деца Питър Филипс и Зара Тиндал и е баба на 4 внучета.

Принцеса Ан през 1971 г.
Снимка: Getty Images

 

Като повечето членове на кралската фамилия се очаква Ан да посети майка си и баща си в замъка Балморал в Шотландия, където Елизабет обикновено прекарва летните си ваканции.