Британската кралица Елизабет Втора постави още един рекорд, който няма изгледи скоро да бъде подобрен. На 18 юли Елизабет, която вече е най-дълго управлявалия британски монарх, навърши 25 хиляди дни като суверен. Това са точно 68 години, 5 месеца и 12 дни на престола.

94-годишната Елизабет Втора е прекарала деня в уединение, съобщават от Бъкингамския дворец. Тя е едва на 25, когато получава новините за внезапната смърт на баща си крал Джордж VI в подножието на планината Кения на 6 февруари 1952 година.

Официално е коронясана на следващата година на 2 юни 1953 г. в Уестминстърското абатство в Лондон и оттогава стои непоклатимо на британския трон, минавайки рекорда на прабаба си Виктория през 2015 г., ръководила държавата 63 години и 216 дни.

Елизабет Втора на посещение в Нова Зеландия през 1970 г.
Снимка: Getty Images

„Никога не съм се стремила към това“, заявява Елизабет относно поставянето на рекорда по време на реч в Шотландия. „Неизбежно е, ако живееш дълго, да преминеш през много важни етапи.“

За 25 хиляди дни управление Елизабет Втора има 4 деца, 8 внуци и 8 правнуци. Успяла е да се срещне с 12 американски президенти, да посети повече от 120 страни и да покани 14 различни минитър-председатели да формират правителство.

Кралица Елизабет Втора и президента Хари Труман през 1950 г.
Снимка: Getty Images