Оказва се, че можеш доста точно да прецениш човек само с един поглед върху обувките му.

Изследването, което потвърди това отдавнашно наше подозрение, установило, че непознати доста точно могат да предложат възрастта, пола, приходите и дори политическите предпочитания на други само по обувките им. Освен това обувките издават и емоционалността на човека, който ги носи.

В експеримента участвали 63-ма студенти, на които били показани снимки с 208 чифта различни обувки, които принадлежали на други доброволци. Вторите трябвало да попълнят анкета за личностните си характеристики и след това да предоставят най-често носените от тях обувки. Те пък трябвало да бъдат преценени от останалите доброволци и да се опитат да отгатнат пола, възрастта, социалния статус, както и най-различни качества на собственика – например - дали даденият човек е интроверт или екстроверт, дали има либерални или консервативни разбирания, както и дали е емоционално стабилен, разбран, отговорен и отворен към другите.

Оказва се, че предположенията в доста голяма степен съвпадали с реалността и учените заключили, че хората наистина носят обувки, които дават доста информация за личността им. Независимо дали си дават сметка за това или го правят напълно несъзнателно.

Например? Ами, скъпите обувки принадлежат на хора с високи приходи, ярките и цветни пък се носят от екстровертни хора, а едва забележимите – от съвестни и отговорни хора.

И докато горните заключения може и да изглеждат доста очевидни и лесни за предполагане, някои други били доста изненадващи. Практичните и удобни обувки обикновено се носят от разбрани хора, ботите до глезена се носят от агресивни личности, а онези които въобще не изглеждат удобни, са любими на спокойните хора.

Хората, които се страхуват от обвързване и онези, които най-много се тревожат за връзките си като цяло, носят чисто нови и добре запазени обувки. Изследователите предполагат, че това се дължи на факта, че те обикновено се притесняват за външния си вид и за това какво мислят другите за тях.Не е изнендаващо, че по-свободомислещите хора носят по-непретенциозни и не толкова скъпи обувки. „Това, което слагаме на краката си, предоставя фино информация за собствениците си – казват авторите на изследването – Те имат определена практическа цел, но също предават символични послания. Хората съзнателно или не, приемат тази информация за околните, а същевременно дават такава в замяна.”

Въпреки всичко психолозите отбелязват, че някои хора съвсем нарочно носят обувки, които не пасват на същността им, за да си изградят имидж, с който да заблудят останалите за това, което всъщност представляват.