В неделя, седем седмици преди Великден, християните отбелязват Неделя Сиропустна. Празникът най-често е наричан Сирни заговезни, но са популярни и други названия – Сирници, Сирни поклади, Прошка.

На Сирни заговезни църквата призовава вярващите да пречистят душите си, молейки и давайки прошка – за да изпълнят с мир и любов сърцата си и така да посрещнат Възкръсналия Христос. Припомнят се Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

Снимка: bTV Media Group

Ето няколко места в България, където можете да наблюдавате ритуалите, свързани с празника.

Близо 50 групи ще дефилират тази неделя (17 март) в "Кукерландия" в Ямбол. Международният маскараден фестивал отбелязва 25-ото си юбилейно издание.

Състезателните дефилета започват от 9:00 часа на две сцени в градския парк. Там ще е и емблематичната за фестивала атракция – селището "Кукерово" с черква, кметство, здравна служба, пивница, дюкян, къщи.

От 11:00 часа пред Културно-информационния център "Безистен" ще бъде даден старт на забавно творческо ателие за малки и големи. Всеки ще има възможност да се включи в създаването на най-мащабната кукерска мозайка от над 4200 пластмасови употребявани капачки. Час по-късно започва кулинарното шоу "Свинско с винско" с Ути Бъчваров пред Централната поща в Ямбол, пише БТА.

Снимка: bTV Media Group

На Сирни заговезни кукери ще гонят злите сили и в четири села край Пловдив – Белащица, Храбрино, Първенец и Златитрап.

В Брестовица възраждат един от най-характерните обичаи, провеждани в селото - ритуала „Туйкане“. Той включва ергени, които изстрелват издялкани и запалени стрели в двора на девойката, която харесват. Възраждането на обичая ще започне надвечер под параклиса „Св. Арх. Михаил“, местност "Гатев бряг".

В Белащица програмата започва в 15 часа на центъра в селото. Под мотото „Да гоним злото чрез доброто“ в Златитрап ще пресъздадат самобитния празник. Началото на традиционната кукерска обиколка по улиците на селото започва в 8:30 часа. Празничната програма започва в 15:30 часа, а кукерското шествие е от 16:00 часа. Половин час по-късно кукерите ще бъдат официално посрещнати в парка на Златитрап за традиционното кукерско хоро. Празникът продължава с откриване на кукерска чешма и програмата на танцов клуб „Тракийска магия“.

Снимка: Емил Кьостебеков

С празник на площада ще започне обичаят по гонене на злото в Храбрино. От 18:30 часа ще лумне и обичайната за Сирни заговезни купа̀ хвойна. Около огъня, символизиращ светлина, сила и здраве, кръгът на празника ще затвори общоселско хоро.

Мащабно ще бъде гоненето на злото в Първенец. Кукерските и маскарадните игри „Сирница” ще започнат още в ранни зори, когато десетки мъже, облечени в страховити и весели кукери, бабугери, мечкари, станчинари, чауши, бабички, старци ще обиколят къщите в селото. Кукерското шествие започва в 10:30 часа, а в 11:00 часа ще бъде награждаването на победителите в конкурса за най-добър карнавален костюм.

Снимка: bTV Media Group

В Троян ще отбележат Сирни заговезни с карнавално шествие и въртене на уруглювици. В 15:30 часа кметът и участниците в карнавалното шествие ще си поискат прошка. По традиция градоначалникът ще почерпи гостите в кабинета си с баница и вино.

След това празничното шествие ще се отправи към поляната пред блок „Капинчо“, където ще бъде запален обредният огън. Събитието ще продължи с възстановка на обичаите „Искане на прошка“, „Амкане“ и специфичното за района въртене на уруглювици. „Това е традиция за Троян. С кора от дървета се прави нещо като горяща факла, която всички въртят за здраве“, обясни кметът Михайлова.

Снимка: bTV Media Group

В Стара Загора празникът ще бъде на поляната в парк "Загорка". Интересно за най-малките ще бъде и т.нар. „хамкане“, което също ще бъде пресъздадено. Присъстващите ще могат да разберат подробности още за бутурниците или стреличките, които символично летят в нощта на Сирни Заговезни.

Организаторите на празника са подготвили и огнената клада, която ще озари поляната. Желаещите ще имат възможността да "прескочат" огъня за здраве.

В Самоков подготвят и светлинно шоу. Празникът ще се чества над Средно училище „Отец Паисий“. Програмата ще започне в 16:00 часа с музика и народни танци, а от 19:00 часа ще бъде запалена копата с пирошоу, съобщават от пресцентъра на Общината.