Патрик Куин, един от създателите на популярната кампания за набиране на средства за изследване на амиотрофичната латерална склероза (АЛС), станала известна като предизвикатество "Ледена кофа", е починал в неделя на 37-годишна възраст.

Фейсбук страницата на Quinn for the Winn съобщи новината за загубата на Патрик Куин, пише още списание "Пийпъл".

"С огромна тъга трябва да споделим за смъртта на Патрик, който почина рано тази сутрин. Винаги ще го помним с неговото вдъхновение и смелост в неуморната му борба срещу АЛС", се казва в изявлението.

Смъртта на Куин настъпви седем години, след като беше диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС), известна иначе като болестта на Лу Гериг.

АЛС е нелечимо заболяване на нервната система, което засяга функционирането на нервни клетки в мозъка и гръбначния мозък, като в крайна сметка ги убива.

АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони - клетки в гръбначния и главен мозък, като това води до парализа и смърт. АЛС впоследствие води до атрофия на мускулите и мозъка изгубва напълно способността да се контролира, като един от симптомите са мускулни спазми.

Прогнозата за заболяването е неблагоприятна, макар че зависи от човека - средното време за живот след поставяне на диагнозата е три години. Двадесет процента от пациентите ще живеят до пет години, 10% ще живеят още 10 години, а 5% ще живеят 20 или повече години.

Работата на Патрик Куин с предизвикателството "Ледена кофа" (Ice Bucket Challenge) помогна да се наберат над 220 млн. долара за медицински изследвания на болестта, според информация на Ройтерс.

Снимка: Getty Images

Кампанията за пръв път стана вайръл през 2014 г., когато хората в цял свят публикуваха видеоклипове, на които изливат кофи с ледена вода върху главите си и предизвикват други да направят същото, докато събират дарения за изследване на АЛС.

Стотици поддръжници споделиха своите съболезнования към приятелите и семейството на Куин в социалните мрежи, като изразиха възхищението си от усилията му за повишаване на осведомеността за болестта.

Заболяването засяга приблизително от 12 000 до 15 000 души в САЩ, според информация на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.