На света има хиляди наистина слаби филми, но само един си е заслужил титлата на най-лошия филм на всички времена, защото именно слабостите му са най-голямата му сила. Филмът “Стаята” от 2003 г. има стотици хиляди верни фенове, които намират романтичната драма за едно от най-забавните неща, които са гледали.

През 2016 г. в Канада е създаден документален филм, наречен “Стая, пълна с лъжици”, който разказва историята на заснемането на филма и на режисьора му (също така и сценарист и актьор в главната роля) Томи Уисо. Уисо заведе дело срещу създателите, което в крайна сметка загуби и съдът му нареди да плати не само разноските по процеса, но и парите, които създателите на филма щяха да спечелят, ако го бяха разпространявали.

Снимка: Getty Images

Канадският съд заключи, че авторите на “Стая, пълна с лъжици” не са нарушили никакви авторски права и не са навлезли в личното пространство на режисьора. Също така по мнението на съда Томи Уисо не е желаел филма да излезе на бял свят, за да спечели повече пари от игралния филм “Катастрофалният артист”, който също разказва за заснемането на “Стаята”, а ролята на Томи Уисо се изпълнява от Джеймс Франко (награден със ‘Златен глобус” за играта си).

Снимка: Getty Images

Какво прави “Стаята” толкова ужасен и толкова велик

Три неща допринасят за това “Стаята” да се превърне в кинокласика, макар филмът да няма дори едно положително качество.

На първо място е невероятната посредственост във всяко отношение. Като се започне от сценария и кинематографията и се стигне до актьорската игра и монтажа, "Стаята” е толкова зле направен, че вече 17 години след създаването му зрителите не са сигурни дали това не е една от най-гениалните (и най-скъпи) шеги в киното.

Снимка: Getty Images

Тук може да видите някои от най-запомнящите се сцени:

На второ място е фактът, че “Стаята” има направо огромен бюджет за независим филм. Макар да изглежда като любителско видео, за създаването му Томи Уисо е похарчил близо 6 милиона долара. Той също така е платил още няколкостотин хиляди, за да рекламира филма, който в крайна сметка му е върнал по-малко от 2000 долара от продажба на билети.

Третото, разбира се, е самият режисьор.  и има много неясноти около произхода му (той твърди, че е американец, но акцентът му подсказва друго), възрастта му и откъде идват парите му. Теориите варират от това, че е замесен в престъпна дейност до предположения, че може да е наследник на европейски благородници.

Снимка: Getty Images

Всъщност именно информацията, която създателите на документалния филм “Стая, пълна с лъжици” са успели да намерят за него най-вероятно е причината Уисо да не желае филмът да вижда бял свят. Авторите на лентата са проследили произхода на режисьора до Полша и до известна степен разрушават мистичния ореол около него.

Сега, след като излязоха победители от съдебните дела, създателите на “Стая, пълна с лъжици” се надяват да намерят разпространител за филма в лицето на Netflix или някоя друга стрийминг платформа.