На 14 март тази година за 40-и път ще бъдат раздадени най-известните анти-награди за кино – „Златна малинка“. Целта на наградите е да отбележи кои големи актьори и режисьори са направили най-лошите филми.

В предишните години малинките се раздаваха в нощта преди връчването на наградите на Американската филмова академия, тъй като основателят им, американският журналист Джон Уилсън, открил, че по този начин успява да привлече най-много внимание, благодарение на стотиците журналисти, дошли в Лос Анджелис, за да отразяват „Оскар“-ите. Тази година церемонията ще е чак на 14 март, но за сметка на това ще бъде излъчвана по телевизията за пръв път.

 

 

Наградата представлява голяма малина върху филмова лента, която е боядисана със златна боя. Стойността на трофея е 5 долара. Церемонията пародира раздаването на „Оскар“-ите.

Тази година, съвсем очаквано, фаворит за най-много Златни малинки е мюзикълът „Котките“, който има 9 номинации. Още с излизането на трейлъра мюзикълът предизвика много негативни реакции, тъй като много хора намериха котките за плашещи. След това филмът се сблъска и с други проблеми, беше върнат за довършване на специалните ефекти и в крайна сметка се оказа пълен провал в комерсиално отношение – с бюджет от 95 милиона успя да събере едва 70 милиона от продажби на билети по света.

Котки е номиниран в категориите за "Най-лош филм", "Най-лоша режисура" за Том Хупър, "Най-лош сценарий", "Най-лоша актриса" за Франческа Хауърд, "Най-лоша поддържаща мъжка роля" за Джеймс Кордън, две за "Най-лоша поддържаща женска роля" за Ребел Уилсън и Джуди Денч, както и две номинации за "Най-лоша екранна комбинация" за всички актьори, превърнати в котки и за Джейсън Деруло за издутината на чатала му.

На второ място, с по 8 номинации, са комедията „Семейното погребение на Мадеа“ и последната част на поредицата за Джон Рамбо „Рамбо: Последна кръв“. И двата филма претендират за „наградата“ за "Най-лош филм на годината".

С пет номинации е филмът „Хелбой“, който трябваше да рестартира комиксовата поредица, но се оказа пълен провал и плановете за продължения бяха отложени. Филмът е номиниран за „Най-лошо продължение, предистория или римейк“, заедно с „Тъмният феникс“, „Годзила“, „Семейното погребение на Мадеа“ и „Рамбо: Последна кръв“.

Актьорите, номинирани за "Най-лоша главна роля", са Джеймс Франко, Дейвид Харбър, Матю Макконъхи, Силвестър Сталоун и Джон Траволта.

Изкупителни малинки

От 2014 г. на церемонията се дава и „Изкупителна малинка“ на някой бивш носител на „Златна малинка“, който е успял да „изкупи“ грешките си и да създаде нещо качествено. Тази година фаворитите за „Изкупителна малинка“ са Дженифър Лопес (номинирана 10 пъти и "печелила" 2 малинки) за филма „Да свалиш Уолстрийт“, Еди Мърфи („печелил“ малинката за най-лош актьор през 2010 г.) за филма „Името ми е Долемайт“, Кеану Рийвс (номиниран 6 пъти) за филмите „Джон Уик 3“ и „Играта на играчките 4“, Адам Сандлър (номиниран 9 пъти и „печелил“ 2) за филма „Нешлифован диамант“ и Уил Смит („печелил“ 4 пъти) за „Аладин“.