Дали защото мислим, че по-лесно ще съвместим професионалния и личния живот или си въобразяваме, че ще бъдем по-ефективни... истината е, че всеки един “кадър” предприема стъпката да работи от дома си по различни причини. В началото или по-нататък във вече изградената му кариера, човек се сблъсква поне веднъж в живота си с подобна конфигурация на работната си дейност. Дали по личен избор или по стечение на обстоятелствата... да работим от вкъщи крие своите плюсове и минуси както и много житейски уроци. А те са:

Позитиви

Разполагаме с времето си – какво по-хубаво от това да станете сутрин и пиейки ароматното си кафе да проверявате на спокойствие своите мейли и да подредите програмата си за деня? Истински лукс е човек да може да определя начина си на работа. С подобен график можем на спокойствие да извеждаме своето куче или да се виждаме с приятелки, да се грижим за своето дете или за самите нас... знаем колко е трудно да запазим час при козметик след един пълен работен ден.

На никого не дължим сметка, освен пред самите себе си, какво е свършено и какво не е. Това може да бъде уловка, особено ако не сме достатъчно организирани и съвестни към работата си. Няма нищо лошо да оставим дадена задача за следващия ден поради една или друга причина, но това може понякога да се обърне срещу самите нас.

Приносът за успеха е изцяло ваш – уникално чувство е усещането за лично постижение. Никой и по никакъв начин не би могъл да каже “задължен си ми!”, защото вие сте тези, които без съдействието на когото и да било сте постигнали непостижимото – своята свобода. Когато обичаме и се отдаваме напълно на своята работа, личният успех е най-красивото и удовлетворяващо възнаграждение – гордост от това, че сме се справили сами. За някои връзката, която имат със своята работа може да се оприличи на идеалната любовна връзка - колкото повече даваш, толкова повече получаваш.

Негативи

Нямате работно време. И не само това, но нямате и почивни дни. Работата е постоянна, отговорността е голяма, особено за тези, които са в позицията на “млади предприемачи”, стремящи се да извоюват своята финансова и професионална независимост. Ако трябва и 24 часа в денонощието ще се работи в името на успеха.

С времето представите за дом и офис се размиват. Когато работим във външна среда, след края на тежък работен ден имаме възможността да се приберем вкъщи и да се абстрахираме от емоциите, но когато работим у дома отрицателните и положителни енергии се сливат. Дори да си определяме “края” на работния ден, атмосферата е същата - натоварена. Затова е много важно да имаме правилна нагласа, за да избегнем това. В подобни моменти е желателно да излезем на разходка или да се видим с приятели, така че съзнанието ни да се разсее от отрицателните емоции и мисли.

Няма кой освен вас, който да свърши тази работа. Няма колеги или стажанти, на които да разчитате. В най-добрия случай ако сте част от дадена фирма и работите от разстояние, може да се обърнете към някой колега, но това не е гаранция, че той или тя ще ви съдейства в желаното от вас време.

Уроците

Работата от вкъщи може би е една от най-добрите “школи” да се научим на лична дисциплина, акуратност и постоянство.

Не всеки е роден да работи от вкъщи – това не е недостатък, просто човек трябва добре да премери силите си, за да прецени дали “може” или “не” да се справи с подобна отговорност. Все пак бъдещето му и това на неговото семейство зависят от него.

Малцина биха разбрали вашето решение. Някои от тях дори биха се оттеглили от социалния ви кръг поради простата причина, че пътищата ви няма да се пресичат толкова често. От друга страна това е положителен обрат, защото ще разберете стойността и искреността на тези около вас.

Когато човек работи от вкъщи, дали по собствено желание или защото просто не е имал друг избор, той има безценната възможност да опознае себе си повече отколкото може да си представи. По естествен начин той става Капитан на живота си и държи здраво рула, така че корабът му да не потъне. Това е предизвикателство, което е ежедневно, ежеседмично, ежемесечно... целогодишно. След това той е по-силен от всякога, защото колкото и да е невидима усвоената от него сила, тя му помага да продължава напред и нагоре, независимо от трудностите.

След като човек е имал възможността да преодолее предизвикателството да работи от вкъщи както и свързаните с това особености (нередовен доход, самодисциплина и др.), завръщането в универсална работна среда му се струва като “детска игра” (въпреки, че и тя има своите характеристики).

Преди да предприемете подобно начинание задайте си следните въпроси:

  1. Коя е причината, навяваща ме на мисълта да работя у дома?
  2. Достатъчно добре ли съм организиран, за да мога да се справя с ежедневните задачи без да съм служител на фирма?
  3. Имам ли нужда да бъда заобиколен от хора докато работя?
  4. Партньорът ми в живота дали ми помага с домашните задължения, за да работя спокойно без да се притеснявам, че цялото домакинство зависи от мен?
  5. Умея ли да казвам “не”, така че през деня да не бъда въвлечена в поредната родителска среща или посещение на водопроводчика?
  6. Имам ли възможност да се върна обратно във фирмения офис, след като опитам това ново начинание?

Ако на повечето въпроси отговорите са положителни, тогава можете спокойно да промените живота си, отваряйки нова глава в историята на вашата кариера. Успех.