Докато мнозинството от телевизионните и кинозвезди използваха социалните мрежи, за да отправят послания към хората, в които ги съветват да прекратят социалните си контакти и да се изолират, за да се спре разпространението на смъртоносния вирус COVID-19, звездата от “Изгубени” Еванджелин Лили демонстрира, че не се притеснява от заразата и не планира да промени ежедневието си.

В Инстаграм актрисата, която през последните години участва в супергеройския филм “Ант-мен и Осата”, сподели снимка на сутрешния си чай и написа: “Току-що закарах децата си на гимнастически лагер. Всички измиха ръцете си преди да влязат. Играят и се забавляват. Всичко е нормално.

Публикацията веднага предизвика вълна от негативни коментари и обвинения срещу актрисата, че действа безразсъдно и егоистично. Според последователите ѝ в социалните мрежи публичният отказ от самоизолция на фона на над 10 000 души, които загубиха живота си заради заразнта болест, са глупави и дори опасни.

Еванджелин Лили отговори на някои от критиките и обясни, че всеки има право сам да решава дали ще се подложи на изолация или ще рискува да стане разпространител на заразата. “И моята имунна система е компрометирана”, написа тя. “Имам две малки деца. Някои хора ценят живота си повече от свободата, а други ценят свободата повече от живота си. Всички правим избори.

Снимка: Getty Images

В коментар към друга критика, отправена към нея, Лили оправда действията си с доста по-конспиративна теория: “Вече ми се струва, че сме много по-близо до военно положение, отколкото ми се иска и всичко това в името на някакъв респираторен грип. Притеснително е… нека сме внимателни. И добри. Трябва да сме внимателни и да следом зорко лидерите си, за да сме сигурни, че няма да се възползват от ситуацията, за да откраднат свободата ни и да спечелят повече власт.

През последните дни почти навсякъде по света се взеха мерки, за да се намалят социалните контакти. Редица филмови и музикални звезди изтъкнаха колко е важна личната хигиена и спазването на дистанция, за да се спре разпространението на вируса. Вирусът е изключително опасен за възрастните и хора със сърдечни и белодробни заболявания и в момента се разпространява мълниеносно в Европа, въпреки строгите мерки.

Важно е хората, особено по-младите, да разберат, че макар шансът вирусът да е окаже фатален за тях да е малък, вероятността да го предадат и неволно да станат причина за смъртта на някого е доста голяма.