2023 г. вероятно ще ни предложи много изненади, къде добри, къде лоши, но поне можем да се запознаем с предизвестените събития.

50 години без Пабло Пикасо
Испанският художник, оказал влияние на целия XX век, умира на 8 април 1973 г.
Много музеи по света ще организират изложби в негова памет. В момента в Софийска градска художествена галерия можете да разгледате "Пикасо през погледа на Андре Вилер и Едуард Куин". Експонатите ще бъдат изложени до 12 февруари 2023 г.

Коронацията на крал Чарлз Трети
Първата коронация в Уестминстър от 1953 г. насам. Ще се проведе на 6 май и ще продължи само час за разлика от дългата 3-часова коронация на Елизабет Втора. Заради икономическата криза списъкът с гостите ще бъде намален от 8000 на 2000. Камила ще получи официално титлата кралица консорт.

Снимка: Getty Images

Световно първенство по футбол за жени
Ще се проведе от 20 юли до 20 август в Австралия и Нова Зеландия с участието на 32 отбора. Американките, които са печелили титлата вече 4 пъти, ще защитават трофея, като най-големи претенденти за финала са Нидерландия, Германия, Англия, Швеция и Франция.

Дисни“ празнува 100 години от създаването си 

Конкурсът Евровизия
Ще се проведе от 9 до 13 май в Ливърпул, Великобритания. Миналата година конкурсът в Торино, Италия, бе спечелен от представителите на Украйна.

 

Операта в Сидни навършва 50 години
Една от най-известните сгради в света е открита на 20 октомври 1973 г. от Елизабет Втора. Във всички зали на културния център се провеждат около 2000 събития годишно с обща публика над 1,5 милиона души. Емблематичната сграда е част от световното наследство на ЮНЕСКО и всяка година се посещава от над 8,2 милиона туристи. 

Турнето на Тейлър Суифт
Първото турне на звездата от 5 години насам. За този период Тейлър Суифт издаде цели шест албума! The Eras Tour започва на 17 март в Аризона и завършва на 9 август в Калифорния. 

Турнето на Бионсе
Renaissance Tour се очаква с голям интерес. Едноименният албум на звездата излезе през лятото на миналата година.

Втори сезон на "Ергенът"
Новият сезон на романтичното риалити със сигурност няма да остави равнодушни зрителите на bTV. 25 дами ще търсят любовта в лицето на пианиста Евгени Генчев. Сред екзотичната обстановка на едно от най-известните курортни селища в Беломорието – Бодрум, любовните трепети и горещите страсти ще развълнуват аудиторията по нов начин.