Най-необичайният министър в света носи името Наная Махута. Тя е политик от племето маори. 

ЗАЩО Е НЕОБИЧАЙНА?

Тя е първата жена външен министър на Нова Зеландия, заела този пост през 2020 г. 

52-годишната Наная Махута произхожда от племето маори. Това е коренното население на Нова Зеландия, което живее там отпреди пристигането на европейците. В момента маорите представляват около 15% от населението на страната.

Наная работи в новозеландския парламент от две десетилетия. Тя е емблематична с татуировката си, направена на лицето. Прави я преди 6 години.

Татуировката се нарича "та-моко" и е важен маорски атрибут. Процесът на татуиране е останал непроменен от векове. Татуировка като тази на Махута има за цел да покаже племенната принадлежност и положението на човека в обществото.

Снимка: Getty Images

 

 

 

Връзката ѝ с районите на Уайкато - Маниапото (откъдето произхождат предците на баща ѝ) и Нгапухи (връзка по майчина линия) - е нещо, с което министърът много се гордее. Известно е също, че тя има татуировка на гърба си, която е свързана с островите Кук.

Първоначално Наная Махута е министър по въпросите на маорите, както и министър на местното самоуправление.

Снимка: Getty Images

При обновяването на кабинета на министър-председателя Джасинда Ардерн, е назначена за министър на външните работи.

Новината за необичайния политик се разпространи по света още преди да стане външен министър. През 2018 г. Наная бе включена в списъка на Би Би Си със 100-те най-влиятелни жени. 

Жените министри отдавна вече не са само делови фигури, задължени да спазват етикета и протокола. Много от тях изградиха впечатляващи кариери и оставиха отпечатък с поведението или решенията, които взеха. 

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн например прекъсна излъчването си на живо във Фейсбук, за да приспи тригодишната си дъщеря. 

Още интересни личности вижте тук: